Bier beleven… hoe doe je dat?

14 juli 2016 om 17:30

Zou jij willen schrijven over je beleving met bier? Het lijkt zo’n eenvoudige vraag. Zijn mijn belevingen met bier wel leuk voor anderen – is dan gelijk mijn wedervraag….  Nou moet ik wel zeggen dat ik – sinds ik voorzitter ben van PINT – wel meer bier beleef dan in de jaren daarvoor. Leuke, unieke, interessante, spannende, gekke maar helaas ook vervelende en soms zelfs verdrietige belevenissen.

Maar de eerste vraag die ik mezelf stelde was toch… hoe beleef je eigenlijk bier?

In een zeer snel expanderende bierwereld doe je dat op uiteenlopende manieren.

Van de van oudsher bekende tot de modernste digitale… Gewoon met vrienden thuis, op een feest, of in de kroeg – het gezelschap maakt daar de beleving.

Als je in de zon op een terras zit, op bekend of onbekend terrein waarbij je ook heerlijk geniet van bekende of minder bekende bieren – daar maakt de omgeving een groot deel van de beleving uit.

Bij een bijzonder diner, en vaak met bijzonder gezelschap, waarbij je mooie combinaties van gerechten met bier voorgeschoteld krijgt, weegt de kennis en kunde van chef en sommelier mee en natuurlijk zijn gezelschap en gelegenheid ook onderdeel van je beleving.

En dan heb je nog de momenten waarop het puur gaat om het ontdekken, proeven van nieuwe bieren. Op festivals, bij tap take-overs, op proefavonden of gewoon thuis. Ook al proef je dan in verschillende situaties – de beleving van een ‘eerste keer’ maakt de beleving vergelijkbaar.

Uitgebreide registraties

En in al deze situaties gaan de bierliefhebbers anders met de ervaring om. Dat loopt uiteen van stil genieten tot uitgebreide registraties met foto, beschrijving en scores.

Manieren genoeg om bier te beleven dus! Is er een ‘beste’ manier? Nee dat geloof ik niet, ik moet ook eerlijk bekennen dat voor mij alle manieren hun bekoring hebben. Is er een ‘slechte’ manier? Nou misschien een: als je vergeet te genieten van het product dat met zoveel passie en lef, met zorgvuldigheid en creativiteit voor ons consumenten wordt gemaakt.

Bijzondere ontmoetingen

De komende tijd ga ik mijn bierbelevingen ‘aan het papier’ toevertrouwen. Dat worden geen smaakbeschrijvingen en aanbevelingen maar een kijkje in mijn wereld met anekdotes, ontdekkingen en bijzondere ontmoetingen met de mensen achter het bier én de mensen met het bier voor hun neus.

Ik vind het in elk geval leuk om te gaan doen – ik hoop dat mijn lezers leuk vinden om op deze manier ‘over mijn schouder’ mee te kijken.

Rianne Joosse
Voorzitter PINT