Bibi proeft zich een weg naar het StiBON-examen

12 maart 2017 om 00:22

In de voorbereiding op het proefexamen voor niveau 1 van StiBON heb ik een drietal oefensessies bij mij thuis georganiseerd. Want oefenen met proeven is natuurlijk al leuk, met vrienden is het nog veel leuker.

door Bibi Boom

Vandaag proeven we zes totaal verschillende bieren, een kleurrijk geheel. Dit zijn allemaal bieren van de longlist die ik niet onder kon brengen bij een categorie van erop lijkende bieren. Daarom besloot ik daar een categorie op zich van te maken. Op deze dag is het niet zo’n kunst om te herkennen welk bier welk type is, maar om toch een educatief aspect aan de dag te geven, heb ik meer nadruk gelegd op de spijzen voor erbij.

De bieren van de dag zijn (in volgorde van de nummertjes): 
Guinness export stout – Stout
, De Molen Vuur & Vlam – IPA, 
Boon oude geuze – Geuze, 
Fuller’s London porter – Porter
, De Koninck – Speciale Belge, 
Orval – Brettanomyces blond
.

Goede voorbereiding

Rond de eettafel in mijn woonkamer zitten opnieuw vijf gasten klaar. Op de tafel liggen zes couverts van dit maal zes genummerde viltjes, een glas water, een vorkje en een pen. Anders dan de vorige keer heb ik nu alle biertypen en de namen al op een briefje klaarliggen. De glazen worden net als de vorige keer anoniem op willekeurige nummertjes gezet, maar desalniettemin zijn we er snel over uit welk bier welk type is.

Vijf basissmaken

Wat bijzonder is aan deze selectie bieren is dat alle vijf basissmaken erin voorkomen. Zoet (Porter en Speciale Belge), zuur (Gueze en Brett), bitter (IPA, Brett en Stout), zout (Stout en Porter) en umami (Stout, Porter en Speciale Belge). In het ene biertype is de ene basissmaak duidelijker vertegenwoordigd en in het andere bier weer een andere. Samen met mijn gasten trekken we de bieren figuurlijk uit elkaar en proberen al die basissmaken te herkennen.

Bier en spijs

Nu dat is gelukt, komt het leukste gedeelte: de spijzen. Bij ieder bier heb ik een spijs bedacht. Het is een experiment, want ik heb de combinaties niet vooraf getest, maar ze louter op basis van theorie en boerenverstand aan elkaar geknoopt.
De spijzen van de dag zijn: 
Witte chocolade met mangopasta voor bij de Speciale Belge
. Belegen geitenkaas met rabarbercompôte voor bij de Geuze
. Gedroogde abrikoos gevuld met roomkaas voor bij de Brett
. Dadel gevuld met roomkaas voor bij de Porter. 
Walnoten voor bij de IPA. 
Zelfgebakken vörtbröd voor bij de Stout
. Zelfgebakken haverkokoskoekjes voor bij allemaal.

Bibi Boom

Bibi’s proefsessie

Nadat we alle spijzen met de daarbij bedoelde bieren hadden geproefd en concludeerden dat het allemaal prima past, maar niet altijd even spannend is, zijn we kruislings gaan combineren. Daar kwam een aantal bijzondere ontdekkingen uit.

Hoer onder de spijzen

Zo merkten we dat de haverkokoskoekjes werkelijk overal goed bij gaan en zij zijn nu omgedoopt tot ‘de hoer onder de spijzen’: ze gaan met iedereen. De geuze en de rabarbercompôte deden niet zoveel met elkaar, maar de belegen geitenkaas wel. Die maakte de geuze een heel stuk zachter en – naar mijn smaak – een stuk beter te pruimen.
Waar de rabarbercompôte wél onverwacht effect had was bij de IPA. Geen positief effect: er bleef namelijk helemaal niets van de IPA over, het was ineens water. Alle hopbitterheid en citrustonen werden volledig geannuleerd door het zoetzure van de compôte. Kennelijk had het bier daarnaast erg weinig andere smaken te bieden, het is geen complexe IPA.

Enerzijds een teleurstelling, anderzijds een interessante ontdekking. Zou dat voor meer IPA’s gelden? Dat onderzoek ik in mijn volgende blogje.