Vriendengroep van Bibi Boom geniet van bier en spijs

18 maart 2017 om 00:18

Onlangs was het weer tijd voor het seizoensetentje met mijn vriendengroep. Dit keer had vriendin Hanneke een prachtig maal neergezet, een zesgangendiner waarbij het nagerecht was verzorgd door vriendin Iris. Vriend Patrick verzorgde de afwas en vriend Wouter líét zich vooral verzorgen. Geef hem eens ongelijk. Mij was gevraagd om een bijpassend bierarrangement.

door Bibi Boom

Op de eettafel liggen de menukaartjes al klaar. Vooraf had ik wel van Hanneke doorgekregen welke ingrediënten gebruikt zouden worden, zodat ik het bier kon afstemmen op de smaken, maar wat het precies ging worden wist ook ik nog niet. Ik heb een bierarrangement samengesteld bestaande uit allemaal Nederlandse bieren met een EBC van minder van 30, dus lichtgekleurd.

Het menu

Couscoussalade
 – Een frisse salade van couscous, druif en komkommer, op smaak gebracht met honing en kaneel
.
Bier: Saison Brûût
Deze uiterst droge Saison met champagnegist haalde de frisheid van de druif naar boven en complementeerde de honing en kaneel.

Roze rijstsalade

Roze rijstsalade
 – Rijstsalade met rode biet, feta en crème fraîche, geserveerd met rode ui
.
Bier: American Pale Ale door mijzelf gebrouwen
De bitterheid van de pale ale is een mooi contrast met de zoetheid van de bietjes en versterkt de scherpte van de rucolasla.

Zalmmousse

Zalmmousse
 – Tussendoortje van gerookte zalm, gevuld met mousse van roomkaas, zalm en dille
.
Bier: Breughem Saens Zoentje
Het bier is iets aan de zoete kant voor bij dit gerecht, maar het bijt niet. Ik wilde iets zachts en niet te overheersends voor bij de zalm, maar het pakte iets zoeter uit dan ik had voorzien. Wel een heel fijn abdijblond en een zalig gerecht.

Vegetarische enchilada – 
Een vegetarische wrap met kidneybeans, mais, aubergine en tomaat, overgoten met yoghurt en kaas.

Bier: De 7 Deugden Ruw+Bolster
Bij de sterke umamismaken van de tomaat en augergine schonk ik een witbier. Helaas had dit bier een infectie; bij het openen kolkte het bier gelijk uit het flesje. De geur was muf en zurig, niet hoe een witbier hoort te ruiken. De smaak was nog redelijk, maar het miste de citrusfrisheid die het behoorde te hebben. Dit pakte even niet goed uit. Jammer.

Brieburger

Brieburger 
- Miniburger met rundergehakt, brie en gekarameliseerde bacon
.
Bier: Oudesluis tripel
Lekker sappige burger met sterke smaken van brie en zoete bacon. Oorspronkelijk wilde ik een Westmalle tripel, de moeder aller tripels, bij dit gerecht serveren, maar dat vond ik zo zonde van het thema. Daarom heb ik me laten adviseren door Johan Commandeur van de Bierboetiek in Middenmeer. Dit is een hele zachte en kruidige tripel die het uitstekend deed bij het gerecht. Alleen de geur van het bier was iets minder aanlokkelijk (DMS), maar dat mocht de pret niet drukken. Omdat deze laatste wat hoger in alcoholpercentage was dan de eerdere bieren en het bovendien al het vijfde bier van de avond was (kleine glaasjes, maar toch…), hebben we deze doorgetrokken tot en met het dessert. Ook bij de kersentaart deed dit bier het erg leuk.

Al met al een geslaagde avond, ondanks het geïnfecteerde witbier. En ik was natuurlijk trots dat mijn zelfgebrouwen APA goed werd ontvangen. In een volgende blog weer een recept met bijpassend bier.