Ben jij al bij de Haegsche Prael geweest?

16 augustus 2018 om 08:00

Sinds het voorjaar is het Haagse Energiekwartier een hoop nieuwe bewoners rijker. Er zijn nieuwe flats gebouwd, de buurt is opgeknapt en veel ‘import Hagenaars’ hebben een plekje gekozen en betrokken. De wijk is jong, hip en vooruitstrevend geworden. Eén van die nieuwe bewoners is de Haegsche Prael. Een heuse bierspot te noemen!

Mens en bier komen samen

De Haegsche Prael is een nieuwe vestiging van brouwerij De Prael. Deze verlenging van het Amsterdamse begrip, houdt zich schuil in een industrieel pand aan het Esperantoplein. Dit pand was voorheen het magazijn van een oude gasfabriek. Na een flinke update bleek het pand de perfecte plek voor een nieuwe vestiging van brouwerij De Prael. “Met De Prael Den Haag willen wij een levendige en sociale plek creëren in het Energiekwartier”, zegt medeoprichter Arno Kooy daar over. 

En dat is gelukt. De Haegsche Prael is een mooie, ruime en gezellig plek waar mens en bier samenkomen. Bruiloften, vrijdagmiddagborrels, bedrijfsuitjes en exposities. Noem het zo gek maar op, het kan hier allemaal. En de ruimte is er ook naar! Als je aankomt wandelen is het pand op zijn minst imposant te noemen. Hoge ramen en robuuste stenen muren omhuizen de brouwerij. De bankjes en tafeltjes bij de ingang laten je al snel zien dat het om een horecagelegenheid gaat, waar je meer dan welkom bent!

Haegsche PraelHelden van De Prael

Bij binnenkomst tref je een ruim opgezet restaurant met aan beide zijdes extra ruimtes waar links de brouwerij gerealiseerd wordt, en rechts momenteel de expositie ‘Helden van De Prael’ tentoongesteld wordt. Je wordt enthousiast welkom geheten door de medewerkers en kunt een plekje fijn uitzoeken in één van de leuke hoekjes in de zaak. Bij lekker weer ook op het terras aan de achterkant van het gebouw. Vol in het zonnetje aan één van hoge tafels, of aan het water op de grote banken.

Bij brouwerij De Prael werken veelal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat wil zeggen dat ze niet makkelijk aan de slag komen door bijvoorbeeld lichamelijke of geestelijke beperkingen, maar ook omdat zij misschien niet in het ‘standaard’ plaatje van een goede werknemer passen door afkomst of verleden. Zo zonde! Want hier bij De Prael merk je daar helemaal niets van. Zeer waarschijnlijk doordat men hen hier gewoon accepteert zoals ze zijn en het beste uit de mensen proberen te halen. Dat is mooi om te zien!

Bier & Food

Haegsche PraelOp iedere tafel ligt een kaart met alle verkrijgbare bieren. Van laag alcoholische, frisse bieren tot zware, donkere bieren waar je echt even voor moet gaan zitten.
Natuurlijk kun je ook een proeverijtje bestellen met bijpassende kazen en worst. En nu we het toch over eten hebben… Vanuit de keuken komen zeer aanlokkelijke gerechten voorbij, het water loopt je bijna direct in de mond. De kaart is dan ook zeker de moeite waard!

Van verschillende borrelhapjes van de Haagsche Croquetterij tot een uitgebreide lunch of diner. Wat dacht je bijvoorbeeld van 8 uur lang gegaarde shortribs, een echte De Prael burger of een smakelijke Lekkâhbek? Er is voor ieder wat wils! Een klein tip nog: tussen de desserts staat ook rabarber gestoofd in bier. Met chocolade op een bodem van koekdeeg en dan nog eens afgemaakt met rood fruit. Loopt het water je al in de mond? Het is dan ook de perfecte afsluiting van een bezoekje aan deze Haagse bierspot!