Dit zijn de Beste Bockbieren van Nederland!

26 oktober 2018 om 16:00

Wat een feest bij vandeStreek bier in Utrecht. Daar werden vrijdag de prijzen uitgereikt voor het Beste Bockbier van Nederland 2018. Er werd gejureerd in drie verschillende categorieën: Donker Bock, Dubbel Bock en Special Bock. De winnaars zijn respectievelijk Muifelbrouwerij, Bronckhorster Brewing Company en SNAB.

Vorig jaar werd er voor het eerst in meer dan 10 jaar geen Beste Bockbier wedstrijd georganiseerd. Dat was een flink een gemis voor bierland Nederland. Daarom kwam de Beste Bockbier competitie dit jaar weer en vandaag, vrijdag 26 oktober zijn de winnende bockbieren bekend gemaakt!

Beste Bockbier van Nederland

Onder de bezielende leiding van bierexpert Derek Walsh heeft de competitie dit jaar een doorstart gemaakt. Voor het eerst hoeven brouwers geen inschrijfgeld te betalen om hun bier op de keuringstafel te krijgen en konden zij tot en met 7 oktober hun bieren insturen. De voorwaarde? De acht flesjes bier moesten tijdig aanwezig zijn om gekeurd te worden en voldoen aan de stijlvoorwaarden. That’s it!

De Beste Bockbier competitie is een wedstrijd, geen verkiezing. De bockbieren werden maandag 15 oktober door een deskundige jury gekeurd en beoordeeld. De winnaars mogen zich een jaar lang Beste Bockbier van Nederland noemen. Alles draait hier om de eer en waardering voor het bier. De jury bestaande uit keurmeesters, biersommeliers en journalisten, werd vooraf natuurlijk niet geïnformeerd over de bieren die geschonken werden, dus werd er blind geproefd uit speciale proefglazen.

And the winner is…

Er werd heel wat gekeken, geroken en geproefd om te beoordelen of de ingezonden bockbieren voldoen aan de typebeschrijving en of het bier technische afwijkingen bevat. Na iedere ronde werden maximaal 4 bieren geselecteerd om door te gaan naar de volgende ronde, totdat het tijd was voor de finaleronde. 

In de finale is het beste bockbier binnen elke categorie gekozen. Vandaag, vrijdag 26 oktober, werden de winnaars bekend gemaakt tijdens een mooi bierevent bij vandeStreek-bier in Utrecht! En wij hebben de winnaars natuurlijk voor je op een rijtje gezet.

Categorie Bock

Deze bockbieren bevatten tussen de 6 en 7,4% alcohol en heeft als subcategorie ook ‘Donkerbock’ bij zich. De winnaar in deze categorie is …
1 – Muifel Brouwerij – D’n Ossenbock
2 – Maallust – Landloper
3 – La Trappe – Bockbier

Categorie Dubbelbock/Sterke Bock

1 – SNAB – IJsbock
2 – SNAB – Ezelenbock
3 – Zeeburg – Dubbelbock
De bieren in deze categorie bevatten 7,5 tot 8,5% alcohol met als subcategorie Donker Dubbelbock, IJsbock/Sterk Bock. De winnaar in deze categorie is …

Categorie Speciaal Bock

1 – Bronckhorster Brewing Company – Brok in de keel Barrel Aged
2 – SNAB – IJsbock Hout
3 – Gooische Bierbrouwerij – Gooische Bock
In deze categorie vinden we bockbieren met 6 tot 8,5% alcohol, met als subcategorie Weizenbock/Weizendoppelbock, Blond Bock/Dubbelbock, Rauch & Houtgerijpte Bock of gebrouwen met speciale grondstoffen. De grote winnaar is deze categorie is …

Prijswinnende Bockbieren

Bockbier is het meest gedronken en meest gebrouwen seizoensbier van Nederland. Niet gek dus dat naast de Lekkerste Bockbier competitie ook de Beste Bockbier competitie wordt georganiseerd. Tijdens de bekendmaking bij vandeStreek bier straalde de blijdschap er dan ook vanaf bij de brouwers. Gaaf wanneer jouw bockbier door experts wordt verkozen tot de beste van Nederland!

Meer leren over bockbier en bier in het algemeen? Doe de Bierista Bieropleiding. Leuk, lekker en leerzaam!