Beste Bokbier-competitie gaat niet door

13 oktober 2017 om 17:44

Dit jaar is de veertigste editie van het Pint Bokbierfestival in de Beurs van Berlage. Wat een feest zou moeten zijn, wordt overschaduwd door het definitief niet doorgaan van de Beste Bokbier-competitie.

door Alain Schepers

Bierdeskundige Derek Walsh heeft tien jaar lang zijn ziel en zaligheid gelegd in de competitie. Let op, we spreken hier over een competitie en geen verkiezing. Elk jaar werden de bokbieren door een internationale jury gekeurd en beoordeeld. De winnaar moet zich dan het Beste Bokbier van Nederland noemen.

Verbaasd

Naar eigen zeggen is Derek vooral verbaasd. “In maart heb ik aangegeven dat de competitie erg veel werk is. De informatie over de bieren is vaak slecht. Het vergt veel tijd de juiste informatie boven water te krijgen. Aan de andere kant, de ruimte waar de keuring plaats vond, was prima.” Het wel of niet doorgaan was op dat moment geen issue.

Extra muziek

De keuring leverde de organisatie een kostenpost op. Hoe hoog de kosten zijn, wil Derek niet kwijt. Die kosten waren dusdanig, dat de bierman een maand later te horen kreeg, dat zijn keuring niet doorging. “Later hoorde ik dat er extra budget zou worden uitgegeven aan muziek”, aldus Derek met een intonatie waarin duidelijk de teleurstelling en het onbegrip te horen is. De organisatie kiest dus liever voor entertainment dan voor de bokbiercompetitie.

Mijn kindje

Daarmee was de kous voor hem eigenlijk af. “Natuurlijk is het een grote teleurstelling. Ik heb er zoveel in geïnvesteerd. Het voelde een beetje als mijn kindje. Het gaat mij niet om geld. In het jaar dat de organisatie werd beroofd heb ik het voor niks gedaan. Elk jaar weer heb ik stad en land afgereden om alle bokbieren te bemachtigen om te zien of ze wel goed waren ingedeeld. Tja, het is jammer. Ik had het graag voor de elfde keer gedaan.”

Geen commentaar

Dit schreeuwt natuurlijk om een reactie van de organisatie van de organisatie van het Pint Bokbierfestival. Nico Lammers was vrijdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar en heeft tot dusver niet gereageerd op de voicemail.

Los van elkaar

Rianne Joosse, voorzitter van bierconsumentenorganisatie Pint, was wel bereikbaar. “Pint geeft weliswaar haar naam aan het Bokbierfestival. Organisatorisch staan het festival en Pint al jaren los van elkaar. Jaren terug is het festival verder gegaan als stichting. De financiële risico’s die het festival liep, waren onverantwoord voor Pint. Toen heeft de organisatie besloten om een stichting op te richten. Afgesproken is toen dat de naam Pint gevoerd mag blijven worden.”

Verbondenheid Pint

Na al het gedoe en de strategische keuzes die de organisatie van het Pint Bokbierfestival maakt, is het de vraag of Pint ook volgend jaar haar naam nog verbonden wil zien aan het festival. “Ik kan daar op dit moment niks over zeggen. Dat is aan het bestuur. Ik kan niet op de zaken vooruitlopen”, aldus Rianne Joosse, waarbij wel duidelijk is dat de verbondenheid niet langer een vanzelfsprekendheid is.

Nieuwe pogingen

Nadat Derek Walsh was gepasseerd is de organisatie toch nog aan de slag gegaan om te proberen een keuring van de grond te krijgen. Jet van de Griendt werd belast met de taak toch ‘iets’ op te zetten. Organisatorisch bleek dat te hoog gegrepen en er waren nauwelijks bierdeskundigen te vinden die wilden keuren. Veel bierdeskundigen verklaarden zich solidair met Derek Walsh.

Nieuwe strategie

Het Pint Bokbierfestival – dat gehouden wordt op vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 oktober in de Beurs van Berlage in Amsterdam – slaat dit jaar duidelijk een nieuwe koers in. Het festival kiest voor meer muziek en wil ook niet dat bezoekers hun eigen eten meenemen in de zaal. Juist dat laatste was altijd een van de charmes van het festival. Bezoekers namen complete kaasplankjes, worstplankjes en zakjes borrelnoten mee en genoten vooral van de ruime keus aan bokbieren.
Muziek was altijd ondergeschikt. Door de keuzes die nu gemaakt zijn, lijkt de organisatie het ‘Pint-gevoel’ los te laten en zich te richten op omzet en euro’s. Daarmee is de kans groot dat het festival een deel van het oude trouwe publiek verliest. Dat mag zo zijn, de kans is groot dat een nieuw publiek het festival ontdekt.

‘Het waren mooie jaren’

Terug naar Derek die ondanks het slechte afscheid toch de organisatie wil bedanken voor tien mooie jaren. “Het was en is heel erg nodig om een professionele keuring te houden. Zowel in de richting van de brouwers als richting de consument. Dit jaar gaat dat helaas niet gebeuren. Maar wie weet wat de toekomst brengt.”

Geraniums

En zit de bierkenner dan in het laatste weekend van oktober troosteloos met een glaasje bokbier achter de geraniums? “Ha nee joh, natuurlijk niet! Ik kan na jaren weer naar Namen, waar ik bieren ga keuren voor de Brussels Beer Challenge. Maak je om mij geen zorgen.”

Lekkerste bokbier

De competitie Beste Bokbierverkiezing mag dan niet doorgaan dit jaar. We kennen ook nog een verkiezing van het Lekkerste Bokbier van Nederland. Die is op zondag 21 oktober in de Stadsbrouwerij Eindhoven. En die gaat wel gewoon door!