Op zoek naar de Beste Biersommelier van Nederland!

21 juni 2018 om 08:00

Het Nederlands Gilde der Biersommeliers gaat op zoek naar de Beste Biersommelier van Nederland. Maandag 2 juli organiseren zij voor het eerst het Nederlands Kampioenschap der Biersommeliers.

Beste Biersommelier van Nederland

Wie wordt de Beste Biersommelier van Nederland? Dat is de hoofdvraag rondom deze verkiezing. Uitsluitend gediplomeerde Biersommeliers uit Nederland kunnen hier aan meedoen. Sinds 2013 zijn er gediplomeerde Biersommeliers in Nederland te vinden, een groep die nog klein is maar gestaag groeit. Inmiddels staat de teller op meer dan 150 specialisten die zich zo mogen noemen. 

Deze Biersommeliers zijn werkzaam in of voor brouwerijen, de horeca, de meer gespecialiseerde slijterijen en werken in loondienst of als zelfstandige. Een bierkaart opstellen, advies geven over koken met bier, bierevenementen organiseren en cursussen/seminars geven zijn enkele van de activiteiten die door hen uitgevoerd worden. Sinds 2017 zijn zij verenigd in genoemd gilde. De verschillende deelnemers worden tijdens deze verkiezing getest op het herkennen van smaakafwijkingen in bier, het herkennen van verschillende bierstijlen en daarnaast wordt ook hun theoretische kennis aan een vragenvuur onderlegd.

Op naar het WK!

Later op de dag van de verkiezing, wordt ook het presentatievermogen van de finalisten direct op de proef gesteld. Een vakjury, onder andere bestaande uit Henri Reuchlin (mede-oprichter StiBON) Luc De Rademaeker (organisator Dutch Beer Challenge en Brussels Beer Challenge) en Gerard van den Broek (meesterbrouwer Hertog Jan), veilen hun oordeel. Ook publiek en pers is hierbij welkom. 

De winnaar ontvangt de titel ‘Nederlands Kampioen Biersommelier’. Hij of zij mag met de winnaars van zilver en brons ons land vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap in Italië in 2019.