De Beste Biersommelier van Nederland is bekend!

2 juli 2018 om 16:45

Het Nederlands Gilde der Biersommeliers ging op zoek naar de Beste Biersommelier van Nederland. Daarom vond maandag 2 juli het eerste Nederlands Kampioenschap der Biersommeliers plaats. Maar wie is de winnaar…

Beste Biersommelier van Nederland

Wie wordt de Beste Biersommelier van Nederland? Dat is de hoofdvraag rondom deze verkiezing. Uitsluitend gediplomeerde Biersommeliers uit Nederland kunnen hier aan meedoen. Sinds 2013 zijn er gediplomeerde Biersommeliers in Nederland te vinden, een groep die nog klein is maar gestaag groeit. Inmiddels staat de teller op meer dan 150 specialisten die zich zo mogen noemen. 

Deze Biersommeliers zijn werkzaam in of voor brouwerijen, de horeca, de meer gespecialiseerde slijterijen en werken in loondienst of als zelfstandige. Een bierkaart opstellen, advies geven over koken met bier, bierevenementen organiseren en cursussen/seminars geven zijn enkele van de activiteiten die door hen uitgevoerd worden. Sinds 2017 zijn zij verenigd in genoemd gilde. De verschillende deelnemers worden tijdens deze verkiezing getest op het herkennen van smaakafwijkingen in bier, het herkennen van verschillende bierstijlen en daarnaast wordt ook hun theoretische kennis aan een vragenvuur onderlegd.

En de winnaar is…

Later op de dag van de verkiezing, wordt ook het presentatievermogen van de finalisten direct op de proef gesteld. Een vakjury, onder andere bestaande uit Henri Reuchlin (mede-oprichter StiBON) Luc De Rademaeker (organisator Dutch Beer Challenge en Brussels Beer Challenge) en Gerard van den Broek (meesterbrouwer Hertog Jan), veilen hun oordeel.

Na een intensieve dag koos de jury de beste biersommelier van Nederland. Pepijn van der Waa is Nederlands Kampioen! Hij mag zich de Beste Biersommelier van Nederland noemen! Je kunt hem natuurlijk kennen als één van de gezichten uit de Bierista Bieropleiding. Maar Pepijn is vooral druk met zijn eigen onderneming BrewTaste. Hij verblijdt zijn gasten met zorgvuldig uitgekozen bieren in combinatie met de juiste gerechten. Ook zet Pepijn zich in om de wereld bewust te maken van de enorme potentie van bier. En daar lijkt hij toch in uit te blinken!

Op de tweede plaats eindige Dennis Kort, en de derde plek is voor Hubert Hecker. Deze drie toppers gaan ons land vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap in Italië in 2019. Van harte gefeliciteerd heren!