We kijken uit naar het 22ste Bergs Bierfestival!

9 september 2018 om 08:00

Bierista Carlo de Leeuw had een gezellig onderonsje met Joris Stoop en Jan Goossen van het Bergs Bierfestival in Bergen op Zoom dat zaterdag 15 september plaatsvindt. Hij ontdekt de geneugten van dit bierfestival én proeft het festivalbier van dit jaar, een Quadrupel!

Door Carlo de Leeuw

Vestingstad Bergen op Zoom, in het verleden opgestuwd in de Schelde Delta en sindsdien rustend op de Brabantse wal. Deze handelsstad is in de loop der eeuwen bevolkt door diverse Europese culturen, wat de stad zijn eigenzinnige karakter geeft. Het gebulder van de kanonnen is al lang verleden tijd maar het gerstenat zeker niet.

Bergs Bierfestival

In het Provoosthuis en de Potterstraat wordt op 15 september alweer voor de 22ste keer het Bergs Bierfestival georganiseerd. Het Bergsche Bierbrouwers Gilde weet deze locatie wederom om te toveren tot een gehopt feest voor iedere bierliefhebber. Maar liefst 15 brouwerijen met in totaal zo’n 70 verschillende brouwsels verzamelen zich om de bezoekers volop te laten genieten!

Ik heb het genoegen een gezellig onderonsje te regelen met Joris Stoop en Jan Goossen, beiden actief in het Gilde en de organisatie van het festival. Tijdens deze bierbabbel wordt het festival in al zijn facetten enthousiast toegelicht. Beide heren overigens gebeten voor het brouwvirus. Een traktatie van het festivalbier kan dus niet uitblijven…

Een smakelijke primeur

Deze Quadrupel gerijpt op een Red Wine Barrel met 10% alcohol is een verrassend brouwsel. Het Gilde heeft een eiken vat – waarop rode wijn van Baarle ‘Enclaves Rood’, een Cuvee van Cabernet Cortis en Regent – heeft liggen rusten, op de kop kunnen tikken om dit festivalbier te lageren. Zeker een aanrader tijdens je bezoek aan het festival!

Nu we het toch over aanraders hebben, ‘schroot’ ik graag een paar aanlokkelijke items op het festival volgende week:

Het Provoosthuis

Gebouwd in 1783 en officieel Orval Ambassadeur, Brand proeflokaal en uitgegroeid tot een speciaal biercafé met een aanzienlijk assortiment. Uitbaters Ellen en Roland heten je van harte welkom!

Jeroen Free

Wint voor de tweede maal de Brand Bierbrouwwedstrijd met zijn Session IPA, deze trotse hobbybrouwer uit Bergen op Zoom vertelt je vol plezier en passie over zijn avonturen.

OBBK

Ieder jaar organiseert het Gilde het ‘Open Bergse Bierbrouw Kampioenschap’ een bierwedloop van amateurbierbrouwers uit binnen- en buitenland. Verdeeld in 5 klassen van licht naar donker, zowel in kleur als alcoholgehalte, en een vrije klasse worden door professionele bierkeurmeesters gekeurd. Het OBBK is de grootste openbare wedstrijd van Nederland. De uiteindelijke winnaar die uit het spreekwoordelijke ‘gistingsvat’ als uitverkorene wordt gekozen, mag zich een jaar lang “De Beste Brouwer van Berrege en omstreken” noemen.

Foodpairing

Dit jaar wordt dit populaire onderwerp aangesneden met sessies van een uur waarbij 5 bieren worden gecombineerd met een gerecht. De geselecteerde bieren vertegenwoordigen ook het festival. 

Natuurlijk wil je alle brouwerijen ontdekken. Tijdens dit bourgondisch festival en in eenzelfde stad staan een aantal gevarieerde brouwerijen te wachten om je te verrassen met hun bieren. Wat dacht je van Brouwerij Frontaal, een jonge microbrouwerij uit Breda met eigenzinnige bieren. En natuurlijk ook Brouwerij Boon, dé Kriek en Geuze specialist. Of de Scheldebrouwerij, de wieg van deze brouwerij stond zelfs in Bergen op Zoom! Maar ook Inglorious Brew Stars, De  Nachtbrouwerij met hun bieren ‘Ochtendgloren’ en ‘Nachtzuster’, Brouwerij Halve Tamme en Brouwerij De Kip met hun ‘Krielkip’, ‘Scharrelkip’ en ‘Heilig Haantje’ zijn aanwezig.

Ik laat graag nog iets over om zelf te ontdekken! Check voor bereikbaarheid en meer de Bierista Bieragenda!