Belhamel: ‘quadubbel’ voor het Venloos Carillon

13 juli 2016 om 21:19

Bierbrouwer en restauranteigenaar Peter Bouman heeft een nieuw Venloos biertje gebrouwen: de Belhamel. Een deel van de opbrengst gaat naar Stichting Venloos Carillon, dat op zoek is naar geld voor de vervanging van de automatische speelinrichting in de toren van de Martinuskerk.

Op zondagmiddag 17 juli is de Belhamel te proeven, begeleid door de muzikale klanken van het Venloos Carillon. De presentatie is op het dakterras van restaurant De Kluis in de Klaasstraat. Op hetzelfde moment geeft stadsbeiaardier Marcel Siebers uit Cuijk in de toren van de Martinuskerk de aftrap voor de jaarlijkse serie zomerconcerten van het Venloos Carillon. Een ideale gelegenheid voor een ‘Lazy Sunday Afternoon’ : genieten van een prachtig nieuw biertje én een concert. De toegang is gratis, aanvang 14.30 uur.

De Kluis heeft tijdens het concert een speciaal carillonarrangement samengesteld, bestaande uit een heerlijk glas Belhamel (of ander drankje naar keuze) mét een uitgebreide borrelplank, bestaande uit diverse kaasjes, een huisgemaakte bitterbal met gerookte zalm, worst en ham, boerenbrood en kruidenboter, gemarineerde olijven en zontomaatjes. Prijs: 11,50 euro.

De Belhamel is een ludieke verwijzing naar het spel in de klokkentoren. Het heeft ook nog twee andere betekenissen: leider van de schaapskudde of gecastreerde ram. Het biertje is een ‘zware jongen’ van 9,5 procent, gebrouwen bij brouwerij In de Nacht. Het recept is ontwikkeld door brouwer Peter Bouman. “Van het type quadubbel, een donker biertje dat tussen een dubbel en een quadrupel zit”, aldus de bedenker. Naast vaste bestanddelen van bier (water, gerstemout, hop en gist) bevat de Belhamel gember en roze peperbes.

Op termijn wil Bouman met een eigen installatie gaan brouwen in de regio Venlo. Vooralsnog wordt het bier gebrouwen in Salland (Overijssel). Het nieuwe bier de Belhamel is verkrijgbaar op fles en deels op tap in diverse horecagelegenheden en slijterijen in de regio.