België spreekt over beschermen biertitels

2 oktober 2013 om 16:03

Momenteel zijn er geen biertitels beschermd, zoals sommigen onterecht denken. Ook de niveaus van opleiding tot bierkenner, bierexpert en biersommelier verschillen behoorlijk. Gisteren sprak Directeur van de Belgische Brouwers Sven Gatz tijdens de diploma-uitreiking Zythologie over de Belgische ontwikkelingen in opleidingsgebied. Aangezien bier voor België net zo belangrijk is als kaas voor Nederland, een promotor voor het land, is het van belang dat diegenen die dit promoten vanuit de titel bieroloog, zytholoog (bierkundige) of biersommelier ook daadwerkelijk aan behaalde kwaliteitseisen voldoen. Er wordt samen met de Belgische overheid toegewerkt naar richtlijnen tot bescherming van de titel zytholoog. Oftewel, er zal één titel voor bierexperts komen die alleen gevoerd mag worden als je ook aan de gestelde richtlijnen hebt voldaan.

Ik vind dit een bijzonder goede ontwikkeling! De lat wordt hoog gelegd en de aan de basis zal de huidige zytholoog opleiding liggen waaraan de Belgische Brouwers haar ondersteuning geeft. Overigens betekent dit dat andere opleidingsinitiatieven ook officiële bierexperts kunnen afleveren, mits zij aan de gestelde inhoudelijke eisen voldoen. Momenteel bestaat er een wachtlijst voor de opleiding zythologie in België die met name de afgelopen maanden (inhoudelijk) weer verder geprofessionaliseerd is.

Als dit alles meer vorm heeft gekregen zou het vervolgens ook fantastisch zijn als dit internationaal verder wordt doorgetrokken en iemand die bijvoorbeeld in Nederland of Duitsland biersommelier of zytholoog is daadwerkelijk een opleiding met vastgestelde richtlijnen heeft gevolgd.

bron: bier.blog.nl