België, land der onwetende bierdrinkers

11 februari 2017 om 15:00

Ik ben recent naar België verhuisd. Dit blijkt op meerdere vlakken een slecht idee te zijn geweest. Een van deze vlakken komt echter uit onverwachte hoek, de wereld van het bier. Met name wanneer bier een essentieel onderdeel is van je geld verdienen en je net als mij gepassioneerd bent over het betalen van de huur óf zo nu en dan een euro’tje bij de snackbar uit wilt geven. (beide van niet te onderschatten waarde)

door Ster Voorpijl

Tijdens mijn zoektocht naar werk in de Belgische bierwereld ben ik afgewezen om redenen waarvan ik niet wist dat ze –nog- bestonden. Iets dat vrij vaak voor komt is dat mensen het raar vinden dat ‘een meisje’ zich interesseert in bier. Nu is de bierwereld overal een groot fallusfestijn, de afwijzingen lijken meer gericht op het feit dat gasten er niet aan zouden kunnen wennen dat een vrouw een bier zou aanraden. Daarnaast ben ik wel eens afgewezen omdat, ondanks het feit dat ik toch echt van origine een Limburger ben, ik een ‘Hollands’ accent heb. ‘Hollanders’ weten uiteraard sowieso niets over bier. Op de mededeling dat ik met name geïnteresseerd ben in de Amerikaanse bieren en brouwerijen is de reactie vrij simpel en vrij kort: “wij niet”. Gevolgd door “Onze gasten gaan dat niet drinken”.

Onwetendheid

Ik wil bij voorbaat kwijt dat ik nooit zal beweren dat een Belg niet brouwen kan, of dat de Belgische “beergeek” niet weet waar over gesproken wordt. Ik ben me terdege bewust van het belang van de Belgische bierhistorie en respecteer deze ook. Mijn punt is dat ik, om het netjes te zeggen, onder de indruk ben van de totale onwetendheid van de Belgische consument.
Na lang zoeken heb ik werk gevonden. Een paar uurtjes per week sta ik achter een bar in een brouwerij in Brussel. Hier heb ik met name ontdekt dat 6 jaar taalkundige kwelling in de Franse les op de middelbare school, in het echte leven totaal niet van nut zijn. Enfin.

Paniek in de ogen

Opvallend is de hoeveelheid gasten die absoluut geen idee hebben wat ze lekker vinden. Ik verwacht hier niet een uitgebreide beschrijving van hun smaakpalet, maar op de vraag “welke smaak vindt u lekker” is het enige antwoord eigenlijk de paniek in hun ogen. Dit verbaast mij, gezien deze gasten er toch echt bewust voor kiezen naar een brouwerij te gaan en niet naar het “praatcafé” aan de overkant.

Voor de gast is een bier blond of zwart. En zwart is niet lekker. Met de beste wil van de wereld kun je uitleggen dat er meer aan hebt om te weten of het bier meer bitter of meer zoet moet zijn. Het maakt allemaal niet uit. Blond, Weizen, Geueze,IPA, Bitter, Tripel, Pils, allemaal blond. En in België gebrouwen. Dus dat is goed.

Op correcte wijze serveren

Ik ga absoluut niet beweren dat er in andere landen geen personen de aarde bevuilen met hun bierige onwetendheid, maar ik vind het verrassend dat deze onwetendheid juist in België zo hoog ligt. En nogmaals, ik heb het niet over niet kunnen brouwen, ik heb het niet over de doorgewinterde bierliefhebber. Ik heb het over de cafébezoeker die niet per se een fanaat is, maar pretendeert graag een speciaalbier te drinken.

Wat ik zelf van een Tripel Karmeliet vind doet er in deze niet toe. Ik denk dan ook dat de Belgische consument de Belgische bier wereld in de weg staat. Natuurlijk zijn er brouwerijen alhier die briljante bieren op de markt hebben gebracht. Maar goed, in mijn huidige thuisstad ken ik maar één café waar deze eventueel te krijgen zijn, terwijl er toch een aantal biercafé’s te vinden zijn. Daarnaast moet je nog het geluk hebben dat het bier op correcte wijze wordt uitgeschonken. Ook dit ligt niet per se aan de kennis van de kroegbaas, maar meer aan de consument. Zo ken ik een kroegbaas die zijn zware bieren nog steeds op een graad of 3 serveert. Zijn gasten sturen namelijk het bier terug als het “warm” is.

Behoudend

Dit alles zorgt ervoor dat Belgische brouwer zich niet kan uitleven en veel bieren, in mijn opinie, vrij veilig zijn. Ik mis de extremen. De consument wil er niet aan. Natuurlijk zijn er Belgische café’s waar ik de mooie Belgische bieren kan krijgen, naast mooie bieren uit andere landen. Simpel gezegd, de café’s waar een goed product gewaardeerd wordt omwille van het goed zijn.
Als ik zeker wil weten dat ik bier geschonken krijg zoals het hoort en waar ik het personeel om advies kan vragen neem ik graag de trein naar Antwerpen en drink ik een pintje bij Beerlovers of Billies. In de tussentijd drink ik me maar lens aan de Orvallekes.