De Belgen drinken behoorlijk wat pintjes minder!

29 juni 2018 om 08:00

Uit onderzoek van de Belgische Brouwers is gebleken dat onze zuiderburen in vergelijking met dertien jaar geleden nog maar de helft zoveel pils drinken! Het is niet zo dat de Belgen het bier niet meer waarderen, maar er is zoveel meer om van te genieten…

Genietende Belgen

Voor het zoveelste jaar op rij daalt de consumptie van Pils in België. Nog steeds wordt er zo’n 7,5 miljoen hectoliter bier gedronken. Maar 20 jaar geleden was dat nog iets meer dan 10 miljoen. In de jaren 80 was dat nog 3 miljoen hectoliter meer! De bierconsumptie is simpelweg verschoven. Ook de Belgen genieten tegenwoordig liever van ‘speciallekes’. En dat betekent dus minder pintjes op tafel!

Op de vraag of de Belgen het bier drinken dan verleerd zijn, reageert Jean-Louis Van de Perre heel stellig.” We hebben het bier drinken zeker niet verleerd”, zegt de voorzitter van de Belgische Brouwers tegen HLN. “Belgen leggen tegenwoordig de klemtoon op genieten. Terwijl ze vroeger snel twee, drie pintjes dronken, gaan ze nu voor één trappist, een abdijbier of een streekbiertje in een gezellig kader, ‘op het gemak’.”

Internationale groei

En het is ook niet gek dat de Belgen hun eigen trots zo goed weten te waarderen. Over heel de wereld zijn de Belgische bieren geliefd. In vrijwel ieder land waar de bieren verkrijgbaar zijn, blijft de verkoop stijgen. De export groeide met ruim 9% binnen in Europa. In Frankrijk werd afgelopen jaar bijvoorbeeld 4,2 miljoen hectoliter Belgische Bier getapt. Buiten Europa was die groei zelfs meer dan 17%. De Belgische biercultuur is dan ook niet voor niets cultureel erfgoed!

Daarnaast winnen alcoholvrije en laag alcoholische bieren ook aan populariteit. De vooroordelen zijn aan het verdwijnen en verantwoord bier drinken wordt steeds belangrijker. Zo wordt er ook strenger gelet op de leeftijd waarop er gedronken mag worden en alcohol in het verkeer. Vooral de jeugd lijkt hier stellig in te zijn. Maar liefst 93,2% van ondervraagden onder de 35 jaar oud, vindt bijvoorbeeld dat drinken en autorijden niet samengaan. Dat is bij de vijftigers slechts 86,5%. Het is dan ook de jeugd die deze beweging kracht geeft. Alcoholvrij en alcoholarm bier heeft ondertussen toch al 5% marktaandeel en 22,8% zegt het soms al eens te drinken.

Bekijk hier de lekkerste bieren met minder alcohol!