Beieren loopt warm voor Oktoberfest op de Theresienwiese in München

13 augustus 2015 om 20:15

Op de Theriesienwiese in München wordt al flink gebouwd voor het Oktoberfest. Op zaterdag 19 september om 12 uur ’s middags wordt dit wereldberoemde bierfeest officieel geopend. De festiviteiten en het bier drinken gaan door tot en met zondag 4 oktober.

Gäubodenvolksfest

Bierista was afgelopen dagen te gast Schneider Weisse en bezocht daar één van de grotere volksfeesten van Beieren. Geen bezoekersaantallen als in München, maar het Gäubodenvolksfest in Straubing doet leuk mee. Zeker als je weet dat er in Straubing nagenoeg geen toeristen aan de lange tafels zitten. Het zijn vrijwel uitsluitend ‘locals’ die op een grote kermis en in grote biertenten lekker feesten.

In elf dagen tijd wordt het feest bezocht door 1,3 miljoen bezoekers. Zij vieren feest in zeven reusachtige biertenten, waar gezamenlijk 26.000 mensen in kunnen. Hoeveel gebraden kippetjes en braadworsten er door gaan is niet bekend, maar dat zijn grote getallen. Tijdens het feest worden er 800.000 Mass-glazen bier getapt, ofwel zo’n 2,4 miljoen flesjes bier (100.000 kratten). Een glas bier van een liter kost € 8,70.

Feiten Oktoberfest München

In München is het bier 3 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Voor een literglas betaal je daar nu gemiddeld € 10,22. De zeven miljoen bezoekers die het feest bezoeken drinken samen 150.000 liter wijn, eten 500.000 kippen en 300.000 worsten. Gemiddeld per jaar zijn er minder dan 100 ruzies in de twee weken en dat ondanks de geweldige hoeveelheid bier die er gedronken wordt. Tussen 19 september en 4 oktober wordt er op het Oktoberfest in München 7,5 miljoen liter bier gedronken.

Brouwerijen

Het bier op het Oktoberfest mag alleen geschonken worden door brouwerijen, die in München hun bier brouwen. Dit zijn de volgende zes brouwerijen:

– Paulaner
– Hacker-Pschorr
– Hofbräu
– Augustiner
– Löwenbräu
– Spaten