Bavaria-topman Jan-Renier Swinkels Belgische bierridder

4 september 2016 om 13:21

Bavaria-topman Jan-Renier Swinkels is tijdens een ceremonie in het stadhuis van Brussel opgenomen in het Ridderschap van de Belgische Brouwers. Hij werd benoemd tot ‘Ridder van Recht‘ en ontving het ereteken van de ‘Ridderschap van de Roerstok der Belgische Brouwers’.

Het Ridderschap van de Roerstok der Brouwers is de rechtstreekse afstammeling van de eeuwenoude brouwersgilde en werd gesticht in 1946. Vandaag de dag vertegenwoordigt het ridderschap de tradities en de waardigheid van het edele brouwersambacht. Ter gelegenheid van het jaarlijkse Belgian Beer Weekend op de Brusselse Grote Markt worden belangrijke personen, die het Belgische Bier uitmuntende diensten hebben bewezen, uitgenodigd om toe te treden tot het Ridderschap.

Overname Palm

Bavaria nam recentelijk een meerderheidsbelang in Palm Belgian Craft Brewers. Daarmee verenigden twee Brabantse familiebrouwers hun ambacht en portfolio. Met de overname van Palm heeft Bavaria haar portfolio uitgebreid met zeven prachtige biermerken en kan Palm gebruikmaken van de internationale distributiekracht van Bavaria. “Palm heeft een belangrijke plek in de Nederlandse markt en we zien mogelijkheden voor verdere internationale groei. Daarnaast krijgen we met deze samenwerking toegang tot Belgische retail en horeca. We zullen de brouwerijen in Steenhuffel en Roeselare koesteren en samen met al onze Belgische collega’s de plannen voor de merken versterken, versnellen en overtreffen”, aldus Jan-Renier Swinkels eerder dit jaar.

Over Jan-Renier Swinkels

Jan-Renier Swinkels is directievoorzitter van Bavaria N.V. en combineert dit met zijn functie als Chief Operations Officer (COO). Na zijn afstuderen in de Levensmiddelentechnologie trad hij in 1986 als brouwerijtechnoloog toe tot het familiebedrijf. Sindsdien is hij in diverse functies vrijwel continu betrokken geweest bij de brouwerij. Van 1998 tot 2003 was hij verantwoordelijk voor de brouwerij, eerst als productieleider en daarna als directeur RVE (Resultaat Verantwoordelijke Eenheid). Sinds 2003 vervult Jan-Renier de functie van COO, die hij sinds 2004 combineert met zijn lidmaatschap van de directie; in zijn portefeuille heeft hij onder andere de brouwerij, productie en logistiek. Naast deze functies werd hij in 2007 directievoorzitter van het bestuur van Bavaria. Als gevolg van strategische veranderingen binnen de organisatie zijn er onlangs meer verantwoordelijkheden toegekend aan zijn functie van voorzitter. Als COO is hij nu verantwoordelijk voor de productiebedrijven van zowel Bavaria, Palm en Habesha als Koningshoeven. Daarnaast leidt hij de afdelingen Supply Chain en HR. Jan-Renier Swinkels maakt deel uit van de zevende generatie van de familie Swinkels en staat samen met zijn vier neven aan het roer van Bavaria.

Over Bavaria

Bavaria heeft als onafhankelijke familiebrouwerij een unieke positie op de internationale biermarkt. Al zeven generaties lang wordt het bedrijf geleid door de familie Swinkels. Doordat het bedrijf beschikt over twee eigen mouterijen is het gehele brouwproces nog in eigen beheer. Bavaria is de enige grote brouwer in Nederland die haar bier brouwt met zuiver natuurlijk mineraalwater uit eigen bronnen. Dit kenmerkt de belangrijkste filosofie van Bavaria: een constante hoge kwaliteit van haar bieren. Van de bijna 6 miljoen hectoliter bier die de in Brabant gewortelde organisatie jaarlijks produceert, is 65% bestemd voor de buitenlandse markt. Inmiddels genieten meer dan 120 landen van Bavaria bier.

Federatie van Belgische Brouwers

Met een verhaal dat teruggaat op het middeleeuwse gildewezen is de Federatie van Belgische Brouwers één van de oudste beroepsverenigingen ter wereld. Zij verenigen bijna alle brouwerijen in België. De vereniging heeft als doel: het informeren, ondersteunen en adviseren van de in België gevestigde brouwerijen in sectorgerelateerde dossiers voor het Belgisch bier en dit door tijdig de juiste informatie aan leden of betrokken overheidsinstanties te bezorgen, zodat er op een efficiënte manier kan worden geanticipeerd op problemen, gebeurtenissen en uitdagingen. Ze is actief zowel op nationaal als op internationaal niveau en op professioneel en interprofessioneel vlak.

Brouwersambacht

De Ridderschap van de Roerstok der Brouwers werd gesticht in 1946. Vandaag vertegenwoordigt zij de tradities en de waardigheid van het edele brouwersambacht, door de eeuwen heen. Trouw aan hun traditie vieren de Belgische brouwers ieder jaar het Feest van Koning Gambrinus, wanneer ook de algemene vergadering plaatsvindt. De patroonheilige van de brouwers, Sint-Arnoldus, wordt gehuldigd in september tijdens een plechtigheid die het jaarlijkse Belgian Beer Weekend op de Brusselse Grote Markt voorafgaat. Ter gelegenheid van beide bijeenkomsten worden nieuwe Ridders van Recht en Ere-Ridders aangesteld. Deze ‘intronisaties’ vinden plaats met het nodige ceremonieel eigen aan de Ridderschap.