Batches Brewery presenteert twee nieuwe brouwsels!

6 januari 2018 om 08:00

De mannen achter brouwerij D’n Draok in Den Bosch en Uthoka Brouwstudio uit Berlicum brouwen onder de naam Batches Beer Manufacturers batch voor batch uitzonderlijke bieren van hoogstaande kwaliteit. Wat niet smaakt gaat door de put, zo simpel is het.

Door Uwe Kalms

Bierfantasieën

Batches Beer Manufacturers is een jonge, kleine bierproducent die sinds kort van zich laat horen. Nu zijn er heel veel nieuwe brouwerijen in Nederland en is de keuze in bier inmiddels enorm, toch is het concept van deze brouwers anders dan we gewend zijn. Het gaat de Batches Beer Manufacturers namelijk niet om het maken van bier voor de massa, de twee eigenzinnige brouwers uit Berlicum maken vooral bieren voor zichzelf. Natuurlijk niet om alles zelf ook op te drinken, maar wel om hun bier-fantasieën tot uiting te brengen.

Schaars

Bieren van Batches Beer Manufacturers zijn zeer schaars. Ten eerste omdat in de brouwerij in Berlicum maximaal 500 liter per batch gebrouwen kan worden. Ten tweede omdat op hier ook echt op is, ieder bier wordt één keer gebrouwen en daarna nooit meer. Dat is nu eenmaal wet bij Batches. De brouwers kiezen hun verkooppunten dan ook wijselijk: “Wij willen onze bieren alleen door mensen laten verkopen die dezelfde passie voor bier mee geven als wijzelf”, aldus de brouwers. De heren zijn nog maar enkele maanden bezig, dus de brouwsels zijn nog niet overal in Nederland verkrijgbaar.

Batches

Eerder lieten de heren van zich horen met Batch #0001: Muntel Juice. Deze verfijnde Barley Wine is gebrouwen met verse Carmagnola munt uit Italië. Ook batch #0002, de Ice Ice Baby, werd goed ontvangen. Deze ‘Iced’ Barley Wine heeft een alcoholpercentage van 21% en is ondertussen zelfs al uitverkocht.

Nu presenteren de brouwers dus ook batch #0003 en #0004. Batch #0003, Double de Beaulieu, heeft zijn naam van de Bordeaux vaten waarin dit bier is gerijpt. Deze vaten komen namelijk van het bekende wijnhuis Château de Beaulieu. Het basis bier van deze batch is een klassieke Dubbel. De combinatie van de moutige zoetheid van deze Dubbel en de fruitige, droge tonen van de Bordeaux wijn maken dit bier zeer complex en intrigerend. De subtiele houttoets maakt dit bier helemaal af! Bij Batcheszelf is dit bier zelfs al uitverkocht, maar in de gekozen winkels is hij nog verkrijgbaar.

Batch #0004, de Dark Mandarin, is een heel ander verhaal. Dit bier is een klassieke Beierse Dunkel en is met ultraverse Mandarin Bavaria hop gewethopped. De combinatie van een slank, donker bier en de krachtige mandarijn-achtige aroma’s van de hop maken ook dit bier heel bijzonder. Mooi doordrinkbaar maar ongekend anders.

Meer over de verkrijgbaarheid van deze bier fantasieën? Bekijk de website van Batches Brewery!