Op bezoek bij Steve Gammage: Barrel Aging for the people!

18 december 2018 om 08:00

Bierista Everard krijgt nooit genoeg van bier. Al helemaal niet wanneer dit met passie, kennis en liefde voor het vak is gebrouwen. Dan ben je bij Steve Gammage van de Bronckhorster Brewing Company aan het juiste adres! Everard ging langs en vroeg Steve het brouwersoverhemd van het lijf over zijn Barrel Aging projecten.

Door Everard Kemperman

Barrel aging (hierna afgekort met BA), het verder rijpen van bier in houten vaten is hot! Iedere zichzelf respecterende (micro)brouwer heeft tegenwoordig wel één of meerdere bieren die worden getrakteerd op een verblijf in vaten waar eerder whisk(e)y, bourbon, sherry of zelfs wijn in heeft gezeten. Maar al te vaak resulteert dit in een prachtige extra smaaktoevoeging waar de meeste bierliefhebbers erg blij van worden. Dus wie beter om ons hier een klein kijkje in te geven dan brouwmeester Steve Gammage van Bronckhorster Brewing Company?! Met zijn BA-reeks heeft hij al hoge ogen gegooid, dus sprong ik in de auto en ging ik op naar Rha.

Kracht en passie

Als ik aankom is het team net bezig de bierbostel uit de brouwketel te vegen. Dat het vatrijpen van bier een vak apart is, blijkt wel uit de uitleg die volgt. “Als basisbier neem je een mooi krachtig bier. Wij nemen vaak onze Brok in de Keel, met een dubbele of tripel maisch om een stevige basis te hebben. Een alcoholpercentage van 10 á 11% en extra hop smelt dan mooi samen met de smaken in het vat”, zegt Steve.

Lang niet alle bieren lenen zich voor BA. Vooral bieren met een krachtige smaak als Porter, Stout, Barley Wine en bieren met een hoog alcoholpercentage worden hiervoor gebruikt. Niet vreemd, aangezien het bier natuurlijk wel een goede bodem moet bieden om de krachtige smaken van bijvoorbeeld whisky op te vangen en tot zijn recht te laten komen. De Bronckhorster Barleywine Terra Incognita wordt zelfs exclusief gebrouwen om na te rijpen, als integraal deel van het proces.

Het gaat om het karakter

De vaten betrekt Steve her en der online bij inkopers. Dit is afhankelijk van prijs, beschikbaarheid en natuurlijk de wensen van de brouwer. De smaken worden afgestemd op het soort bier en het beoogde resultaat. “Een Imperial Stout bijvoorbeeld heeft een mooi peaty karakter. De mout, hop en de barrel komen dan samen in het karakter van het bier”, vervolgt Steve. 

Afhankelijk van bier en vat vindt rijping 3 tot 6 maanden plaats. Bij sommige brouwers nog langer, waarbij een jaar niet ongewoon is. Denk daarbij aan Goose Island met hun jaarlijks Bourbon County Brand Stout, of dichter bij huis Jopen met hun wijde en mooie reeks aan BA bieren. Na rijping gaat het bier de lagertanks in tot het wordt afgevuld, en zijn weg vindt naar ons, de verwende bierliefhebber.

Tijd om te proeven

Aangezien BA bier doorgaans nogal stevig van smaak is, om het zacht uit te drukken, wordt het vooral door de wat doorgewinterde bierdrinker gewaardeerd. Maar voor wie zich niet laat afschrikken door een smaakuitdaging, waar moet de beginner volgens Steve op letten? “Neem dan een toegankelijk bier, bijvoorbeeld op basis van een Bock, gerijpt op vaten van een zachte whisky.”

En, wat zit voor ons in het vat waar we ons in de toekomst op mogen verheugen? “Een blend! Een Barleywine gerijpt op sherryvaten gemixt met een Porter gerijpt op Islay whisky. Het klinkt misschien wat curieus, maar deze ‘Curiosité’ smaakt ook meer dan interessant.” Kijk, aan inspiratie dus absoluut geen gebrek!