Barrel aged quadrupels van Baxbier en Rockin’ Ludina..

2 november 2017 om 14:00

Barrel aged bieren zijn in! Ook collaborations, bieren gebrouwen door meer dan 1 brouwerij, is helemaal happening. Het ‘Barrel Aged-project’ van Baxbier en Rockin’ Ludina sluit hier dus helemaal op aan.

Door Dennis Hofman

Vijf quadrupels

En dan ook niet één doen, nee gelijk vijf verschillende! Vijf quadrupels verrijkt met kalmoes, elk gerijpt op een ander soort vat. Je hebt de quadrupel die op een rum vat van Tres hombre heeft gelegen. De rum in deze vaten rijpt altijd op zee. De rum wordt vanuit de Carribean naar Nederland gevaren op een groot ongemotoriseerde zeilschip waardoor de reis zo’n 6 maanden duurt. Het bier heeft even lang mogen rijpen.

Gerijpt op Sherryvaten

Ook heeft er een bier liggen rijpen op een Olorosso sherry vat. Sherry vaten geven voornamelijk tonen van rood fruit mee. Daarnaast zijn er nog 3 quadrupels die op duovaten zijn gerijpt. Daarvan hebben de brouwers een 6 maanden op Pedro Ximinez sherry/ Highland park vat gerijpt. Daar zal die waarschijnlijk tonen van rood fruit van de sherry en rokerige tonen van Highland park whisky mee krijgen.

Whisky en bourbon vaten

De laatste twee zijn een combinatie van whisky/bourbon vaten. Het eerste combinatievat is er een van een Mac Duff whisky/Jack Daniels. Ook dit vat is 6 maanden gebruikt om het bier in te laten rijpen. Mac Duff whisky is een whisky uit de Speyside regio. Een distilleerderij die bekend staat vanwege experimentele whiskies. Jack Daniels is alom bekend en zorgt waarschijnlijk voor tonen van vanille, karamel, kruidigheid, licht fruit en eikenhout.

Dan blijft er nog een over. En misschien krijgt deze wel de meest uitgesproken smaak. Dit is een quadrupel die 3 maanden op een Laproaig whisky/Makers Mark bourbon vat heeft gelegen. Laproaig whisky is een whisky van het Schotse eiland Islay. Van dit eiland komen de krachtige, ziltige en rokerige whiskies. Sommige van deze whiskies proeven alsof je je tong door een asbak haalt en daarna een hap turf neemt. De Makers Mark zal er een zoetige smaak met karamel en noten tegenover zetten waardoor het geheel vast aardig complex zal gaan worden. Ik ben zeer benieuwd.

Barrel AgedSuper Limited Edition

Van elke batch worden er maar 500 gebotteld. Dus het wordt echt wel een super limited edition. Maar wel iets om warm voor te lopen. Het bier zal 12 november worden gelanceerd tijdens een speciale proefavond. De verwachting is dat het medio december echt te koop zal zijn. Zeker de moeite waard om in de gaten te houden. Zie je jezelf al zitten op een lekkere koude december avond? Ik in ieder geval wel.