Een hoppige roadtrip door Noord-Europa | Baltische Staten

8 september 2017 om 08:00

Na de reis door het relatief dure Scandinavië kijkt Atte vooral uit naar het meer betaalbare leven (lees: goedkoop bier) in de Baltische Staten. Of Estland, Letland en Litouwen überhaupt meer te bieden hebben dan halve liters voor een zeer zacht prijsje wist hij van te voren eigenlijk niet. Per ‘toeval’ ontdekt hij dat niets minder waar is…

Het begint allemaal in Estland

Na weken in ruil voor prachtige natuur op bonen en rijst te hebben geleefd, neemt mijn vriendin mij bij aankomst in Tallinn meteen mee uit eten. En wel bij Leib Aed Resto, een prachtig restaurant met lokaal eten en een ‘beer and foodpairing menu’. Baltische Staten EstlandGelukkiger kun je me niet maken! Vooraf neem ik een salade met gerookte eend met een red ale van Lehe, als hoofd kies ik een Estse ossenhaas met een amberbier van Pöide (gebrouwen met rogge). Als dessert komt er een crème brûlée op tafel met een Pearu Hopster IPA.
De serveerster is een vriendelijke bierenthousiasteling en vertelt er vrolijk op los. Ze vertelt onder andere dat het restaurant een samenwerking heeft met brouwerij Lehe, niet ver van de hoofdstad, en dat de Estse craftbeer cultuur de afgelopen vier jaar een enorme groei heeft doorgemaakt. Van om en nabij vijf brouwerijen vier jaar geleden tot tegenwoordig een stuk of vijftig. Mijn aandacht is gewekt.

Op naar de shop

De Blood Meridian red ale van Lehe krijg ik maar niet van mijn tong dus zoek ik de volgende dag meteen een biershop op. Toevallig zit er één in de tofste buurt van Tallinn, genaamd Sip, aan de Telliskivistraat. Ook hier treffen we weer een dame aan die vol trots vertelt over de immense aantallen flesjes bier die netjes staan opgesteld in de sectie ‘Estland’. Dit beslaat zo ongeveer de halve winkel. Het fascineert ons dat een klein land als Estland, 1,3 miljoen inwoners, zo’n extreem groot aanbod aan bieren heeft. Wij vinden dat natuurlijk helemaal niet vervelend en lopen met veel te veel bier de winkel uit. Tussen alle pracht en praal zit het kerstbiertje Dekadents van Pühaste dat bijna 100% scoort op Ratebeer. Laat de kerst maar komen!

Een beetje van ons en beetje van Letland

Even verderop ligt buurland Letland dat met maar liefst 2 miljoen inwoners iets groter dan Estland is. Bij aankomst op een zaterdag zien we veel mensen in beschonken toestand, wat ons overigens weinig verbaast als we even later een prima halve liter pils voor € 0,50 in de supermarkt kopen.

Baltische staten letlandVia een reismagazine komen we terecht bij brouwerij Labietis in Riga. Het ligt verscholen op een ruig, industrieel terrein waar zo te zien net een festival heeft plaatsgevonden.
Weer een bierfanaat achter de bar die ons meeneemt in ditmaal de Letse biercultuur. Dit blijkt één van oudste craftbeer brouwerijen van Letland te zijn. Dit zijn er hier overigens heel wat minder dan in Estland. Volgens de jongen, genaamd Otto, is het een kwestie van meer rijkdom in Estland.

Ze zijn hier van het experimenteren wat zich uit in bier met vlierbloesem, munt, peper. Na mijn wit en stout bier beseft Otto dat er zojuist een nieuw biertje, ze hebben hier maar liefst elke week één of twee nieuwe bieren op de tap in een oplage van 500 liter, is aangesloten. En wel een samenwerking met voor ons een hele bekende Amsterdamse brouwerij, namelijk Oedipus! De brouwers zijn samen de natuur ingetrokken en dat heeft geleid tot Agriturismo. En die natuur? Die proef je! Een werkelijk heerlijk fris en bloemig biertje. Labietis gaat ons nog wel een keer teruggezien, bij voorkeur ergens in maart, wanneer er aan de overkant in een verlaten maar tevens chique ogend pand hun bierfestival plaatsvindt.

Litouwen is het einde

Tot slot pakken we Litouwen mee. Bij het betreden van de eerste supermarkt, stuitten we op een tap gebouwd in een enorm rijdend vat. Voor € 2 kun je hier een plastic literfles lokaal bier laten tappen voor thuisconsumptie. Geen geld natuurlijk voor een (ietwat zoet) bier gebrouwen naar grootmoeders recept.

Ook in de Litouwse hoofdstad Vilnius lijken ze de biercultuur eigen te hebben gemaakt. Overal zie je kleine biercafé’s en ook op de menukaarten wordt met regelmaat advies gegeven over welk gerecht met welk biertje te combineren. We belanden in Špunka (zie foto bovenaan), een kleine, rauwe kroeg waar vooral veel locals komen die gretig grote glazen lokaalbier tot zich nemen. Craft beer is groots in het prachtige Vilnius en wij verwachten dat dit wel eens nog groter kan gaan worden.

In alle (Baltische) staten

De Baltische Staten hebben een verrassende en fascinerende indruk op ons achter gelaten. Je merkt dat sinds de onafhankelijkheid van Rusland, wat pas in de jaren negentig heeft plaatsgevonden, de landen op zoek zijn gegaan naar artistieke expressies. Het blijft hierin gelukkig dicht bij zichzelf: ruig, puur en een tikkeltje alternatief. En dat proef je terug in het bier. En om in alle Baltische Staten te zijn hoef je gelukkig niet ver, en je bent er zo doorheen. Een tip? Laat je laat verleiden door het kwalitatieve aanbod, en niet door de prijs…