Arvid Bergström lanceert Bier & Aardappel en Bier & Kaas!

17 mei 2018 om 08:00

Internationaal biersommelier, Bierista én uberfoodie Arvid Bergström lanceert deze week maar liefst twee nieuwe boekjes in zijn reeks bier en spijs encyclopedieën. Na het succes van Bier & Oliebollen is het nu de beurt aan Bier & Aardappel en Bier & Kaas om de bierwereld weer een stukje te verrijken. Wij spraken hem natuurlijk uitgebreid over zijn kersverse pareltjes!

Passie & Enthousiasme

“Ik ben aan het zweten”, begint de biersommelier lachend als we hem aan de lijn hebben. “Eind van de week komt er een hele lading nieuwe boekjes binnen en die hebben allemaal een eigen plekje nodig. Ik moet dus even ruimte maken!”, legt hij uit. Arvid heeft er zin in! Zoals altijd is hij dolenthousiast over zijn projecten en dat is dit keer niet anders. Door het jaar heen brengt hij verschillen bier en spijs encyclopedieën uit waarin hij bepaalde ingrediënten koppelt aan smaakvolle bieren. Eind 2017 beet Bier & Oliebollen het spits af en nu zijn de volgende twee boekjes in de reeks klaar om door de hongerige lezers verslonden te worden.

Voor Bier & Aardappel werkte Arvid samen met Marko Teseling, zijn maatje waarmee hij ook zijn boek Bier aan Tafel schreef. Marko is chef bij Restaurant Room in Den Haag en goudeerlijk als het gaat om eten, smaken en kloppende combinaties. Voor Bier & Kaas sloeg Arvid de handen ineen met Annelies van den Ende. Annelies is eigenaresse van kaaswinkel Alexanderhoeve aan de Bankastraat in Den Haag en won een aantal jaar geleden de titel ‘Beste Buitenlandse Kaasspecialist’. Twee perfecte matches als het gaat om samenwerken in deze tak van sport, en zo staan de boekjes dus ook vol met perfecte bier- en spijsmatches!

Thema’s voor iedereen

Bier & Kaas is een boekje vol thema’s. Arvid heeft samen met Annelies 15 kaasplankjes samengesteld, die ieder een eigen thema hebben gekregen. Zo kun je denken aan ‘De Voetbalavond’: Welke bieren kun je op zo’n avond snijden en blijven ook nog zo’n 150 minuten eetbaar? Maar ook de ‘Romantische Date’ waarbij je een 2 kaasjes en 1 fles bier deelt,  wordt niet overgeslagen. En wat dacht je van de ‘Babyshower’? Want welke alcoholvrije bieren smaken nu goed bij kazen die een zwangere vrouw nog mag eten? Allerhande kaasplankjes die worden gecombineerd met passende, smaakvolle bieren. Sommige prachtig in balans, andere compleet verrassend. “Maar altijd lekker natuurlijk”, aldus Arvid. Zijn favoriet uit dit boekje is misschien wel de ‘Break Up’. Arvid aardappelen kaas bier boekjesDaar heeft hij een Roquefort kaasje gecombineerd met een grote (0,75 liter) fles Kasteel Donker. “Die neem je dan mee in de kelderkast en je komt er pas uit als je huilt om iets anders dan de break-up, namelijk de kater die je hier aan overhoudt”, zegt hij lachend. Het is wel duidelijk, Arvid en Annelies hebben een smaakvol boekje geschreven dat voor een brede doelgroep interessant is.

Arvid’s cadeautip: “Als je één gang van een diner mag voorbereiden, kies dan voor de gang met kaas! De kaas haal in de kaasspeciaalzaak en de bieren laat je thuis bezorgen. Het enige wat je nog nodig hebt zijn een kaasplank en een setje met kaasmessen. Geheid dat je de showt steelt!”

Aardappeleters

Bier & Aardappel is een boekje waarin de aardappel centraal staat. Het is een bijzonder product, mede door de structuur en verschillende mogelijkheden van de aardappel. In het boek staan naast biercombinaties met patat frites en aardappelchips, ook heerlijke combinaties met aardappelsoep, stamppotten en vetarme taarten op basis van kruimige aardappelpuree! Het boek laat de veelzijdigheid van de aardappel zien en geeft informatie over welke soorten aardappelen er zijn. Arvid legt hierbij telkens uit waarom de bieren goed bij de gerechten passen. Zo combineert hij een aardappelsalade met een echte klassieker. “Zuur in bier en zuur in eten versterkt elkaar natuurlijk, dat is bij deze combinatie ook zo, maar de structuur van de aardappel komt naar voren als je het bier doorslikt.” Arvid combineert de aardappelsalade namelijk met de Boon Oude Geuze. Deze Oude Geuze is een blend van verschillende Lambiekbieren van verschillende leeftijden. Dit zure bier is wereldberoemd, het is dus ook niet gek dat Arvid deze combinatie heeft gemaakt en voorschotelt als één van zijn eigen favorieten uit het boek. Voor de echte aardappeleters is dit boekje dus sowieso genieten, alle gerechten bevatten dit veelzijdige knop.

Ontdek de combinaties

Heb je al trek gekregen van al deze smaakvolle combinaties? Arvid staat tijdens het Rootz Pinkster Lentebierfestival samen met zijn co-schrijvers in een oldskool bus op de Grote Marktstraat in Den Haag om de boekjes te promoten. Voor de gelegenheid hebben zij verschillende combinaties met de bieren op het festival gemaakt. Zo kun je de aardappelsalade proeven met een zuur bier dat op het festival geschonken wordt, en staan er kaasplankjes in overvloed klaar! Ook zijn volgende boekje pakt hij hier alvast mee. Combinaties uit Bier & Chocolade die je hier kunt proeven zijn bijvoorbeeld de chocoladetaart en kip met cacao!

De nieuwe boekjes zijn vanaf volgende week verkrijgbaar en kunnen vanaf deze maand mei worden in de webshop. Een boekje kost € 13,89 en koop je hier. Binnenkort zijn zij ook via de reguliere boekenwinkels en in vele kaaswinkels, bierwinkels en slijterijen verkrijgbaar!