Amstel winnaar Beste Bockbier Competitie

26 oktober 2014 om 14:35


Amstel Bock heeft op het 37e PINT Bokbierfestival in de Beurs van Berlage in Amsterdam de titel Beste Bockbier van Nederland in de wacht gesleept. Amstel haalde goud in de categorie Bockbier.
Goud was er ook voor Christoffel met de Christoffel Bok in de categorie Dubbelbock en voor Duits & Lauret in de klasse Speciaalbock.

Onder leiding van de internationale bierautoriteit Derek Walsh hebben 22 bierexperts zich gebogen over 87 inzendingen. „De biercultuur in Nederland bloeit als nooit tevoren. Het aantal brouwerijen groeit hard. Dat betekent dat we voor deze verkiezing steeds meer en ook steeds interesOLYMPUS DIGITAL CAMERAsantere bieren keuren”, aldus Derek Walsh.

De Beste Bockbier Competitie van Nederland is een professionele wedstrijd. Bierkeurmeesters, bierexperts en biersommeliers uit binnen- en -buitenland proeven de bieren in vier verschillende rondes. „Dit gebeurt in een stille, afgesloten ruimte in het beursgebouw, waar de juryleden zich optimaal kunnen concentreren op hun taak. Brouwers stoppen hun ziel en zaligheid in het bier. Dan mag je verwachten dat de bieren met dezelfde passie en vooral ook deskundigheid worden beoordeeld door mensen die er echt verstand van hebben”, verkondigt de juryvoorzitter.

Een dag lang is er gekeurd in zeven verschillende sub-klassen. „De categorie Bockbier kun je zien als de standaard klasse. In deze categorie vallen de gangbare bockbieren met een alcoholpercentage tussen de 6 en 7,5%. De zwaardere bockbieren, de zogenaamde dubbelbocken, bevatten een alcoholpercentage tussen de 7,6 en 8,5%. De zwaarste (IJsbock- en Tripelbockbieren bevatten een alcoholpercentage tussen de 8,6 en 11,0%. Speciaalbok is een categorie waarin bijzondere bockbieren met bijvoorbeeld rooksmaak, houtrijping, honing, vruchtenextracten of kruiden voorkomen. Deze categorie laat zien wat er op dit moment gebeurt in ons land. Er worden veel interessante bieren gebrouwen. Niet voor niks winnen Nederlandse brouwerijen steeds vaker prestigieuze internationale prijzen. Kwalitatief goede bieren zijn essentieel voor een gezonde groei en bloei van de biercultuur in ons land. Met Beste Bockbier Competitie van Nederland denken wij daar een positieve bijdrage aan te leveren”, aldus Walsh.

Bierista-Derek-Walsh-BBF

De verkiezing Beste Bokbier van Nederland is een onderdeel van het PINT Bokbierfestival dat van vrijdag 24 tot en met zondag 26 oktober voor de 37e keer werd gehouden.  Tientallen brouwers presenteren op de Amsterdamse beursvloer hun bockbier, het meest gedronken speciaalbier van ons land. Het bockbierfestival, het grootste en meest bekende bockbierfestijn in Nederland, trekt jaarlijks vele duizenden bokbierliefhebbers.

Uitslag Beste Bockbier van Nederland
Categorie Bockbier (49 deelnemers)

1) Amstel – Amstel Bock
2) Het Brouwcafé – Schevenings bokbier
3) Bavaria – Bok

Categorie Dubbelbok-IJsbock-Tripelbock (20 deelnemers)

1) Christoffel – Christoffel Bok
2) Jopen Bier – Johannieter
3)  Pelgrim – Pelgrim Dubbelbock

Categorie Speciaalbock (18 deelnemers)

1) Duits & Lauret – Houtgerijpte Rook Dubbelbock
2) Oudaen – Herfstbock
3) Hommeles – BokkepruBierista-Arvid-Bergstrom-proevenik

Bierista-PINT-Bokbierfestival