American Pale Ale, karaktervolle wolf met scherpe kantjes

24 juni 2016 om 22:05

Brouwerij Groninger heeft een nieuw bier op de markt gebracht. De American Pale Ale. Volgens de brouwers een bier met een overtuigend meerhoppig karakter met een intens kruidige smaak. Charissa Koops – een enthousiaste en energieke stagiaire, die ieder bedrijf zich wenst – belde met de vraag of ze een flesje naar de redactie mocht opsturen. Nieuwsgierig als we zijn zeggen we daar natuurlijk geen nee tegen.

Gestyleerde wolvenkop

De flessen van Brouwerij Groninger zijn makkelijk herkenbaar. Ze worden gesierd door etiketten met een basiskleur. Wat vooral opvalt is de gestyleerde wolvenkop. Zie je een venijnig kijkende wolf en zie je de kreet ‘Awoooooehh!’ staan, dan heb je een echt, origineel bier van Groninger Brouwerij te pakken. De wolf staat volgens de brouwers voor een krachtig en sociaal dier met sterk ontwikkelde zintuigen, die altijd bezig is om zijn terrein te verkennen.

Amerikaanse hopsoorten

De jonge brouwerij heeft vier vaste bieren in het assortiment. Behalve de nieuwe American Pale Ale zijn dat de Spelt Pale Ale, de Oerspelt Weizen, de Sweet Stout. De American Pale Ale is gebrouwen in de brouwerij van Sallands Landbier in Raalte. Pilsmout, pale mout en Munich mout, Amerikaanse hopsoorten en gist en water zijn de ingrediënten.

Koperkleurig

Bij het inschenken van het bier zien we een koperachtige kleur met een beetje oranje gloed. En niet goudgeel, zoals het etiket vermeldt. Helder is het bier zeker wel, kraakhelder. De schuimkraag is lichtgekleurd. Een kleurige schuimkraag wordt veroorzaakt door de mout. Het fijne schuim houdt lang stand, het zakt niet zo snel in.

Kruidige aroma’s

Benieuwd naar de aroma’s van dit krachtige bier met 8% alcohol steek ik mijn neus in het AnDers Proefglas. De term ‘meerhoppig karakter’ krijgt inhoud bij het ruiken meer inhoud. Bij Amerikaanse hoppen denk ik vooral aan bloemige, fruitige hopsoorten. Die aroma’s kom ik niet tegen. Kruidige, specerij-achtige geuren prikkelen de neusvleugels. Een associatie met veevoer, koeiebrokken heb ik ook. Dat klinkt wellicht raar, maar het is zeker niet negatief. Het is de mengeling van hopgeuren in combinatie met de sterke moutaroma’s.

Temperatuur

Nu het hele voorspel er op zit, is het eindelijk tijd om te proeven. Een flinke slok neem ik in de mond. Ik hou het even vast,   zodat de smaken goed kunnen doordringen en het bier door mijn mondtemperatuur de aroma’s nog beter loslaat. Drink een bier sowieso niet te koud. Dan blijft het gesloten. Beter is het iets warmer te drinken. Deze American Pale Ale dien je te drinken bij minimaal acht graden. Beter is nog een paar graadjes warmer, tot wel 12 graden.

Bitterheid

De smaak biedt een lichte zoetheid afkomstig van de mout. De rode draad in dit bier is de hopsmaak. Net als in het aroma proef je de kruiden en flink wat bitterheid. Ook in de nasmaak blijft deze scherpe bitterheid geruime tijd hangen. Voor een bier om zo van te genieten vind ik ‘m wat te bitter. Dat is persoonlijk, want die sterke bitterheid met ondersteunende moutaroma’s zijn kenmerkend voor de bierstijl American Pale Ale.

Ik geniet meer van dit bier bij de barbecue met een stukje kip of varkensvlees. Een spareribje, heerlijk! Dit soort gerechten haalt de harde kanten van de bitterheid. Dankzij zijn flinke alcoholpercentage pareert de American Pale Ale moeiteloos deze vleessoorten. Pas wel op, want deze krachtige Groninger wolf leent zich niet om de hele avond lekker door te drinken.

Verkrijgbaarheid

Bieren van Brouwerij Groninger zijn goed verkrijgbaar in en om Groningen. Zuidelijker dan in Hoogeveen moet je geluk hebben om de wolf te spotten.

Mijn beoordeling: *** (3 van 5 sterren)
Door: Alain Schepers