Alles valt op z’n plek bij vijfde Twents Speciaalbier Festival

5 juni 2016 om 21:34

Kun je met een bierfestival ook te mooi weer treffen? De hele week werd het weerbericht op de voet gevolgd. Als die buien op zondag in Hengelo maar zouden uitblijven. En dat deden ze. De hele dag straalde de zon over het Hazemeijer-terrein, waar honderden en honderden bierliefhebbers kwamen proeven van het speciaalbier van twintig brouwers van zeer uiteenlopend speciaalbier.

Organisator van het Twents Speciaalbier Festival en eigenaar van de Twentse Bierbrouwerij liep zondagmiddag met een grijns van oor tot oor over het terrein. “Dit is prachtig. De sfeer is ze gemoedelijk. Niet moeilijk doen, gezellig een biertje drinken, wat lekkers eten, goed gezelschap en live muziek. Meer heb je toch niet nodig?!”

Bierista_Twents_Speciaalbier_Festival.002
Twents Iced Beer

Twents Iced Beer

Twents Iced Beer

De temperatuur naderde de dertig graden toen de teller de duizend bezoekers passeerde. Die warmte zorgde voor lange rijen bij het Twents Iced Beer, een soort slush puppy van Twentse radler. Aan het eind van de middag was het gebeurd met de zomerhit. “We hadden veel drukte verwacht, maar de vraag van vanmiddag is ongekend. Hier kunnen we niet tegenop. Alles het Twents Iced Beer is op dit moment op”, aldus Hendriks.

Zweet op het voorhoofd

Alle brouwers op het festival hadden het zweet op het voorhoofd staan. Bij Rigters Bier en bij Othmar was het een drukte van belang. Ook bij Brouwerij Hommeles uit Houten en bij De Kleine Beer uit Lemmer was het met regelmaat een gekkenhuis. Tevredenheid ook bij de bierconsumentenvereniging PINT. Deze club, die regelmatig bierproeverijen en andere hoppige activiteiten organiseert, kon tal van nieuwe leden inschrijven.

Bierista_Twents_Speciaalbier_Festival.005

Oude bekenden en rookies

De nieuwe Enschedese bierbrouwerij Stanislaus Brewskovitch trok veel belangstelling. Veel bezoekers wilden de bieren van proberen. Twentse brouwer van het eerste uur Oscar Moerman was er natuurlijk ook weer bij met zijn bieren van Brouwerij Eanske. De Blauwe IJsbeer, Amsterdam Brewboys en YellowMoon deden ook hun best de vraag bij te houden. Het Twents Speciaalbier Festival kende zelfs een internationaal tintje met deelname van Brauerei Gruthaus uit het Duitse Münster.

Bierista_Twents_Speciaalbier_Festival.008

Varken aan het spit

Behalve de ruime keus aan speciaalbier was er ook van alles te eten. De Smokin’ Beer Barrels hadden een varken aan het spit geregen, er waren pizza’s en ook de frieten ontbraken niet. Een demonstratie hoe bier gebrouwen wordt en stevige muzikale klanken maakten de vijfde editie van het Twents Speciaalbier Festival tot de meest succesvolle tot nu toe. Bierliefhebbers die het Twents Speciaalbier Festival rondom de Twentse Bierbrouwerij in Hengelo dit jaar hebben gemist krijgen volgend jaar een herkansing!

RTV Oost maakt een korte sfeerimpressie.

Bierista_Twents_Speciaalbier_Festival.007 Bierista_Twents_Speciaalbier_Festival.013 Bierista_Twents_Speciaalbier_Festival.011 Bierista_Twents_Speciaalbier_Festival.010 Bierista_Twents_Speciaalbier_Festival.009