Van alles een slokje bij Taste this.Beer in Brussel

4 september 2017 om 14:59

De toegenomen keuze aan speciaalbieren in veel cafés is natuurlijk een lust voor iedere bierliefhebber, maar het kan ook wel eens wat keuzestress opleveren. Het concept van cafés en proeflokalen zoals Taste this.Beer, waar zelf bier kan worden getapt biedt daarom de perfecte uitkomst: je kunt hier van allerlei bieren een klein glaasje proberen.

Door Charlotte Wagenaar

Een slokje hier, een slokje daar

Het concept van zelf tappen in cafés is in opkomst. In Nederland openden in september vorig jaar ‘t Taphuys in Tilburg en in mei dit jaar ‘t Taphuys in Arnhem. Daar kunnen tientallen – in Arnhem zelfs 100 – verschillende bieren zelf worden getapt, waarbij de consument afrekent met een pasje waarop een tegoed is geladen. Het heeft iets weg van een bierfestival: je kunt kiezen voor een proefglaasje van 15cl en daardoor meerdere verschillende bieren proeven. Het persoonlijk contact met de brouwer is het enige dat ontbreekt, maar dit wordt gecompenseerd met informatie over de verschillende bieren op schermpjes en overzichtskaartjes.

Echt Belgische taps

Ook in België is dit concept te vinden. Het proeflokaal van Taste this.Beer verhuisde eind juni van Brugge naar Brussel. Direct om de hoek van het centrale plein, de Grand Place, heeft Taste this.Beer een kleine twee maanden geleden de deuren geopend. De ambiance is leuk, met de gevels van Belgische huisjes boven de 44 verschillende tappunten. Het idee is grotendeels hetzelfde als in Nederland: met een proefglas en een opgeladen pas kunnen bezoekers zelf bier tappen. Bij Taste this.Beer hoeft dat echter niet per (proef)glas te gaan: elke hoeveelheid is mogelijk. “Er was een keer een jongen die 20 slokjes wist te tappen met het tegoed op zijn kaart” vertelt eigenaresse Peggy. Met een tegoed van 10 of 15 euro kun je op deze manier toch aardig wat proeven. Omdat de slokjes van 2 à 4 cl dan wel snel op zijn, lopen veel bezoekers direct weer door naar een volgende tap.

De smaak van de Zuiderburen

Wat leuk is aan Taste this.Beer, in het bijzonder gezien dit café meer geënt is op toeristen, is dat alle bieren uit België afkomstig zijn. Bekendere en minder bekende brouwerijen zijn vertegenwoordigd. Zo zijn er bieren van Flanders Fields Brewery, Broeder Jacob, brouwerij Van Eecke en brouwerij ’t Verzet. Verschillende bierstijlen zijn goed vertegenwoordigd: van witbier tot kriek en van zuurbier tot tripel. Alleen de donkere bieren zijn minder aanwezig: er was slechts een enkele dubbel en geen enkele stout op de taps te vinden. De naam van het bier en een omschrijving van de smaak wordt in meerdere talen op digitale schermpjes naast de tappunten weergegeven. Daar is vaak ook meer informatie te vinden over de achtergrond van het bier of de naamgeving.

taste-this.Beer-charlotteVoor tussendoor

Een ander verschil met de Nederlandse Taphuyzen is dat je hier niet kunt eten. Het gaat hier om het proeven van de biertjes. Er zijn hoge tafels met stoelen beschikbare voor wie even wil zitten, maar de meeste bezoekers lopen gewapend met hun proefglas heen en weer langs de taps en gaan daarna weer weg. De locatie – vlakbij een toeristische trekpleister – en het concept van de kleine hoeveelheden dragen bij aan het meer vluchtige karakter van dit proeflokaal. Het is daarmee ideaal voor een proefsessie tussen de toeristische activiteiten door, of als tussenstop van een stadswandeling.

Proeven maakt hongerig

Wie trek heeft gekregen zal buiten de deuren van Taste this.Beer op zoek moeten naar een versnapering. Maar met de terrassen op de Grand Place op hinkelafstand, de vele bonbonwinkels om de hoek en de geur van warme wafels en Vlaamse friet die je buiten tegemoet komt, is dat niet moeilijk. Het is hooguit jammer dat een echte foodpairing van Belgische lekkernijen en bieren niet mogelijk is!

Taste this.Beer is te vinden aan de Rue de la Colline (Heuvelstraat) 24 in Brussel, direct om de hoek van de Grand Place.