Voorstanders van ‘Blij met Alcoholvrij’ zijn in de meerderheid

2 juli 2018 om 08:00

De Telegraaf plaatste deze week een lekkere ‘Stelling van de Dag’. Het ging dit keer namelijk om bier! Alcoholvrij bier welteverstaan. Uit de uitslag van de bleek de meerderheid van de stemmers het eens te zijn met de stelling ‘Blij met alcoholvrij’.

Bewuster genieten

De verkoop van alcoholvrije en alcoholarme bieren zit flink in de lift. Op steeds meer plekken zijn deze bieren verkrijgbaar en steeds meer brouwers gaan dit soort bieren brouwen. Men leeft bewuster en wil dus ook bewuster genieten van een goed glas bier. Bewuster omgaan met alcohol moet gestimuleerd worden, zo vindt ruim 70% van de stemmers.

Het grootste deel van deelnemers aan de Stelling van de Dag via De Telegraaf juicht de steeds maar groter wordende keus in alcoholarme en alcoholvrije bieren toe. Naast Pils en Witbier wordt het aanbod steeds gevarieerder. Iemand reageert: “Het is een goede zaak dat er steeds meer alcoholvrij bier te krijgen is en dat het uit de ’lacherige’ hoek gehaald wordt. Het krijgt een plaats in de bierfamilie.”

Vervanger voor fris

Alcoholvrij bier is volgens de deelnemers dan ook goede vervanger voor een frisje. Zo hoef je niet alleen meer tussen frisdrank en alcohol te kiezen, maar is er ook nog een andere smakelijke optie! De voordelen zijn natuurlijk aanzienlijk. “Je kunt gewoon gezellig meedrinken en toch met de auto naar huis. En je hebt geen kater de volgende dag”, aldus een stemmer. Anderen vinden het ook een groot voordeel dat er in 0.0 bieren minder calorieën zitten dan in frisdrank en gewoon bier.

De meeste stemmers vinden alcoholvrij bier ook zeker goed te drinken. De smaak is er dan de laatste jaren ook flink op vooruit gegaan! Vijftig procent zegt dan ook steeds vaker voor de alcoholvrije variant te kiezen. “Ik ben 92. Sinds een jaar is Warsteiner qua smaak en laagste suikergehalte míjn bier. Met deze hitte drink ik wel drie flesjes per dag”.

Een anonieme stemmer zegt tegen De Telegraaf: “Voor mij is dit dé uitkomst. Ik drink alleen nog maar alcoholvrij sinds ruim twee jaar. Ik was een groot liefhebber van ’normaal’ bier. Zeg maar een ’iets té groot liefhebber’. Door de ontwikkelingen op de 0.0-markt en zeker met de komst van Heineken 0.0 is het voor mij een uitstekende vervanger geworden en ga ik alcoholvrij door het leven.”

Geen 18, geen druppel

Geen 18 alcoholvrij

Afbeeldingen via Consumentbond

Ongeveer de helft van de stemmers vindt bier mét alcohol toch lekkerder. De vraag naar alcoholvrij is vooral groot onder jongvolwassenen. Dat verbaast niet. Om ook jongeren onder de 18 alcoholvrij bier te laten drinken, lijkt een minderheid niet verstandig. Dit lijkt de overstap naar alcohol veel te makkelijk te maken. Toch zien de meesten zien er geen kwaad in. Iemand licht toe: „Onze zoon is 19 en in plaats van gewoon bier mocht hij eerst alcoholvrij bier. Nu hij de leeftijd heeft dat hij mag drinken doet hij het zelden en is hij meer gewend aan Radler 0.0.”

Eén op de vijf stemmers vindt alcoholvrij bier maar onzin. Reactie zoals ‘Bier zonder alcohol is geen bier, maar een verkeerde naam voor limonade’ of ‘Veel te zoet. Dan drink ik liever kraanwater als ik nog moet rijden’, zijn veelgehoorde reacties.

Maar voor- en tegenstanders vinden het vooral voor de verkeersveiligheid goed dat alcoholvrij bier aan populariteit wint. Het belangrijkste voor hen is dat fabrikanten in staat zijn een lekker alcoholvrij bier te brouwen.

Bekijk hier onze Top 10 laag alcoholische pareltjes!