Alcoholvrij niet meer te onderscheiden van echt pilsener?

26 maart 2017 om 10:53

Gaat het goed met je? Ben je ziek? Flauwe opmerkingen die je nog steeds hoort als je een alcoholvrij bier bestelt. ‘Dat alcoholvrije bier is toch niet te drinken’, hoor je zo vaak. Wij zijn niet zo van de vooroordelen. Wij nemen liever de proef op de som. In de test de alcoholvrije bieren van Amstel, Bavaria, Grolsch en Heineken.

door Alain Schepers

Heineken kondigde begin dit jaar de Heineken 0.0 aan. Daar werd toch wel van opgekeken. Natuurlijk denken we even terug aan hoe Youp van ’t Hek met een grap een heel merk naar de Filistijnen hielp. Dat Buckler-syndroom, daar zijn ze bij Heineken wel overheen. Opmerkelijker was het dat de 0.0 onder de merknaam Heineken werd gelanceerd. De naam Heineken was tot voor kort onlosmakelijk verbonden met pils en met pils alleen. Toen kwam daar vorig jaar de H41 bij en nu dus ook de Heineken 0.0.

Amstel

Amstel was ooit een chique pilsmerk. Dat imago heeft het allang niet meer. Amstel kennen we vooral van de Radler. Amstel is natuurlijk nog steeds een populair pils. De Amstel 0.0 kennen we al even. Deze variant is in brede kringen erg populair.

Bavaria

Bavaria heeft een uitstekende reputatie als het over alcoholvrije en alcoholarme bieren gaat. Het Brabantse familiebedrijf gebruikte nogal wat marketinggeweld om marktaandeel te verwerven. Reclames met onder andere Hugh Hefner, Mickey Rourke en Charlie Sheen misten hun uitwerking niet. De Bavaria 0.0 is tot ver over de Brabantse grenzen een veel gedronken alcoholvrij bier.

Grolsch

Grolsch voerde jarenlang het merk Stender. Niet alleen met de alcoholvrije pilsener-variant maar ook met Radler-varianten. Nu de markt in alcoholarme en alcoholvrije bieren flink begint te groeien gaat de Twentse brouwer verder met de Grolsch 0.0 met daarnaast de diverse Grolsch Radler-varianten.

Alcoholvrij: De test

Voor deze test kochten we in de supermarkt de Grolsch 0.0 (flesje 30 cl), de Heineken 0.0 (flesje 25 cl), Bavaria 0.0 (blikje 33 cl) en Amstel 0.0 (flesje 30 cl). Alle bieren starten op een temperatuur van 5 graden en zijn geproefd in het standaard ISO-proefglas.

De schuimkraag

Als we de bieren inschenken zien we gelijk opmerkelijke verschillen. Geen van de bieren heeft een stabiele schuimkraag. De schuimkraag van Grolsch houdt het het langst vol. Het schuim op de Heineken 0.0 is als eerste verdwenen. Alle bieren zijn goudgeel van kleur en helder, want allen zijn gefilterd en gepasteuriseerd.

De geur

De geur van de bieren is zeer verschillend. Amstel is het minst uitgesproken. Je ruikt de zoete moutaroma’s en daarnaast een licht zuurtje. Bavaria is vooral moutig. Dat moutige heeft ook Grolsch, maar daar ruik je ook wat kruidigs dat mij direct doet denken aan vers hooi. Heineken steekt qua aroma er met kop en schouders boven uit. Het bier is moutig, zoet en heeft een opvallend fruitig bouquet.

Net als pils, of toch niet

Dan de smaak, daar waar het toch eigenlijk om draait. De nieuwe generatie alcoholvrije bieren zouden vrijwel niet te onderscheiden zijn van de reguliere pilseners. Amstel heeft veel moutige zoetheid, heeft weinig koolzuur en is al met al vrij vlak. Bavaria heeft ook dat moutige karakter. Hier zit toch echt wel een ‘alcoholvrije’ smaak aan. Het onderscheid met een regulier pils maakt een ervaren pilsdrinker wel. Waarmee niet gezegd is, dat de smaak niet goed zou zijn. Grolsch heeft in aanzet een bierig bittertje in de smaak en loopt dan zoet weg. Ook hier durf ik de weddenschap aan dat ik de pils en de alcoholvrij blind uit elkaar houdt. Tot slot Heineken. De 0.0 is absoluut zeer smaakvol, maar wel een stuk uitbundiger in zijn fruitigheid en zoetheid dan de pilsener.

Alcoholvrij Test

Alcoholvrij Test

En de winnaar is …

Als ik uit deze vier een winnaar zou moeten kiezen, dan gaat het tussen Grolsch en Heineken. Als het zicht van het bier net zo zwaar meetelt als de geur en de smaak, dan wint Grolsch. De schuimkraag ziet er van Grolsch gewoon beter uit dan van Heineken. Als we puur kijken naar geur en smaak, dan is Heineken 0.0 de winnaar van deze wel zo objectief mogelijk uitgevoerde, maar toch altijd subjectieve en persoonlijke test.

Koud drinken

Opvallend aspect wat ik hier zeker niet onvermeld wil laten is dat je de alcoholvrije bieren koud moet drinken. Tussen de 3 en de 5 graden bij voorkeur. Laat je de bieren wat langer staan en stijgt de temperatuur, dan worden de zoete moutige tonen al gauw weeïg. Daar worden de bieren geen van allen lekkerder van. Bewust had ik de glazen een nacht op het aanrecht laten staan. De volgende ochtend een huisgenoot gevraagd mij de glazen blind, in willekeurige volgorde aan te reiken. Zonder probleem waren de vier verschillende alcoholvrije bieren te herleiden: Amstel – licht zuurtje; Bavaria – wat metalig; Grolsch – kruidig en Heineken – fruitig.

Alcoholvrije vs Pilsener

Blijft de vraag over hoe een alcoholvrije pilsener zich verhoudt tot een Pilsener met 5% alcohol. Omdat Heineken met de nieuwe alcoholvrije variant claimt de smaak van de reguliere Pilsener te hebben benaderd, hebben we deze twee tegenover elkaar gezet. Er is drie keer blind getest en in alledrie de gevallen herkende ik zonder problemen de alcoholvrije variant. De alcoholvrije variant is milder en vooral zoeter. Los van de smaak verraadt het mondgevoel al of er alcohol in zit of niet. Ik moet zeggen dat Heineken 0.0 de smaak van de Pilsener wel benadert. De smaak van de nieuwe generatie alcoholvrije bieren is er sterk op vooruit gegaan en voor mij zeker een alternatief voor momenten je liever geen alcohol drinkt.