80 kilo pompoenen in de Pumpkin Ale van Brouwerij Noordt

16 oktober 2017 om 13:30

In Amerika is het de normaalste zaak van de wereld in de herfst aan de Pumpkin Ale te gaan. In Nederland en omstreken kent men deze traditie nog niet zo sterk. Ook al genieten wij hier eerder van een Herfstbock, een Pumpkin Ale is helemaal niet zo’ gekke opvolger!

Pompoenbier

Van amber tot donkerbruin, van zoet tot bitter, aan de andere kant van de oceaan zijn er in de aanloop naar Halloween tientallen soorten pompoenbier op de markt. Dat Nederland die traditie niet kent, vindt Peter Rouwen, meesterbrouwer van de Rotterdamse Brouwerij Noordt, niet zo verwonderlijk. “Wij hebben in de herfst ons bockbier’’, zegt hij. “Maar het pompoenbier zou wel eens een goede opvolger kunnen worden.’’

Sinds 2015 brengt Brouwerij Noordt met succes, vanuit een voormalige Roteb-loods aan de Zaagmolenkade, zo’n twintig vaste bieren op de markt. Voor een nieuw seizoensbier zocht Peter de samenwerking met Ab van Hees van Bierbrouwerij De Blauwe IJsbeer in Nieuwpoort. “Ik vind het leuk om verschillende brouwstijlen samen te brengen.’’

80 kilo biologische pompoenen

De keuze voor pompoenbier was snel gemaakt. Beide brouwers vinden het een lekker drankje. “Een charmebiertje.’’ Er zelf een maken bleek echter nog wel een heel proces. “Het is bepaald geen feest’’, zegt Van Hees. Tachtig kilo biologische pompoenen snijden en van hun bittere pitten ontdoen, is nog tot daar aan toe. Het schoonmaken van de ketels erna is een heidens karwei. “De vezels uit de pompoenen vervuilen echt alles. Een ketel weer schoonmaken is twee dagen werk.’’ Toch kozen de twee bewust voor de bewerkelijke, verse vruchten. Er zijn ook brouwers die met pompoenextract of pompoenkruiden werken, maar echte pompoenen maken de smaak van pumpkin ale veel intenser.

Het oranje pompoenbier van Noordt smaakt niet zoet, eerder kruidig. Met dank aan het gebruik van jeneverbes, kaneel, kruidnagel, foelie en gember. Het percentage alcohol bedraagt ‘maar’ 6 procent. De heren brouwen bewust toegankelijke bieren, vandaar dat het niet direct heel zwaar is.

Tijdelijk verkrijgbaar

De twee brouwers spraken met elkaar af om 2000 liter pompoenbier te brouwen, het grootste deel daarvan is besteld door kroegbazen en een kleiner deel wordt verkocht in bierspeciaalzaken die het merk Noordt al in het assortiment hebben. “Ik hou maar heel weinig over om in mijn eigen proeflokaal te kunnen schenken, want klanten gaan voor’’, zegt Rouwen. Hij verwacht dat het pompoenbier dan ook vrij snel op zal zijn. Maar dat is misschien ook wel het leuke van seizoensbier. “En misschien brouwen we volgend jaar wat meer!”

Het pompoenbier van Noordt is nu verkrijgbaar bij verschillende Rotterdamse cafés en bierspeciaalzaken!

Via AD