Duvel Tripel Hop 2016 met experimentele hop HBC 291

28 januari 2016 om 20:35

Aroma’s van zwarte peper, rozen en lavendel. Dat mogen we verwachten van de nieuwe Duvel Tripel Hop 2016. Elk jaar proberen de Duvel-brouwers te verrassen met een Duvel Tripel Hop, een Duvel waar behalve de vertrouwde Saaz Saaz en Styrian Golding een derde hopsoort is toegevoegd.

De redactie van Bierista heeft de Tripel Hop 2016 nog niet kunnen proeven. De bovenstaande typeringen zijn afkomstig van de marketeers van het Belgische merk. Wij zijn wel benieuwd: een combinatie van zwarte peper, rozen en lavendel ….

Hop HBC 291

Dit jaar hebben de brouwers gekozen voor een experimentele hop. Deze geselecteerde hop maakt deel uit van een innovatief kweekprogramma en de Duvel brouwers zijn een van de eersten om deze HBC 291 hop op grotere schaal te gebruiken. Vanaf medio februari kan je de nieuwe Duvel Tripel Hop ontdekken bij drankenspeciaalzaak, supermarkt en café.

Hop zonder naam

Al zes jaar lang trakteren de Duvel brouwers de bierliefhebber op een andere soort hop om de iconisch Duvel een unieke toets te geven. Dit jaar kozen ze voor een experimentele hop die zo nieuw is dat de hopsoort zelfs nog geen naam kreeg toegewezen. Net zoals een druif bepalend is voor het karakter van een wijn, is hop dat voor bier.

Yakima Valley

De brouwers hebben de afgelopen jaren een zeer goede samenwerking opgebouwd met een hopteler in een zonnige vallei, de Yakima Valley, in de staat Washington. Dankzij het microklimaat ten oosten van het Cascade-gebergte, worden hier de beste hoppen van de Verenigde Staten geteeld. De HBC 291 hop is een gloednieuwe hopsoort die deel uit maakt van een innovatief kweekprogramma. Door aan dit programma deel te nemen krijgen de Duvel brouwers de mogelijkheid de nieuwste ontwikkelingen te testen.

Variërende complexiteit

Voor Duvel Tripel Hop worden er drie kwalitatieve hopsoorten geselecteerd, waaronder uiteraard de Saaz Saaz en Styrian Golding die voor de klassieke Duvel gebruikt worden, aangevuld met HBC 291 voor Duvel Tripel Hop in 2016. “Het blijft fascinerend hoe je enkel met de pure basisgrondstoffen een hele brede en variërende complexiteit kan geven aan speciaalbieren.”, verklaart Hedwig Neven, die bij Duvel aan de ketel staat.

Dry hopping

Voor het brouwen van Duvel Tripel Hop wordt er een aparte brouwtechniek toegepast, namelijk “dry hopping”. Bij deze techniek worden er extra hopbellen in een later stadium van het brouwproces toegevoegd. Dit zorgt voor een rijk smakenpallet en extra hoparoma’s.

Bekijk hier het dorstopwekkende filmpje hoe Duvel gebrouwen wordt.