10 Barrel Brewing prooi voor AB Inbev

13 november 2014 om 09:13

De Amerikaanse brouwerij 10 Barrel Brewing is overgenomen door het groot bierconcern ter wereld, AB InBev. De jonge craftbrewers maakten dat middels een authentieke videoboodschap wereldkundig.

10 Barrel Brewing is met een jaarproductie van 47.000 hectoliter maar een kleine speler op de Amerikaanse biermarkt. Maar de brouwer staat bekend om zijn speciaalbier en dat maakt het bedrijf interessant voor het grote bierconcern. In 2011 nam AB InBev Goose Island over en eerder dit jaar werd Blue Point ingelijfd.

Stijgende afzet

Net als in Nederland is het speciaalbier in de Verenigde Staten enorm in opkomst. Het aantal brouwerijen stijgt en met de groeiende bekendheid van de tripels, dubbels, imperial stouts, etc. stijgt ook de afzet.

Kwestie van tijd

In de Verenigde Staten komen de grote brouwers langzaam in actie om kleine populaire brouwers op te kopen. Het lijkt een kwestie van tijd voordat grote concerns als Heineken, AB InBev en SABMiller om tafel gaan met brouwers van populaire speciaalbieren in Nederland. In Bierista TV, in de uitzending met Marco Lauret, stipten we dit onderwerp al aan.

Gevarieerd bierlandschap

Critici zien de geschiedenis zich herhalen. Zij vrezen dat het opkopen van kleine speciaalbierbrouwerijen uiteindelijk zal leiden tot een minder gevarieerd bierlandschap. Het spookbeeld is het Nederlandse bierlandschap van rond 1980 toen ons land nog zo’n 20 brouwerijen telde (tegen zo’n 270 op dit moment).

Mijlpaal in zicht

Op korte termijn is de vrees totaal ongegrond. Het aantal brouwerijen van speciaalbieren in ons land stijgt nog steeds spectaculair. De mijlpaal van 300 brouwers lijkt komend jaar ruimschoots overschreden te worden.