Shake it! Pepijn maakt cocktails met bier

Presentator Alain Schepers
Datum 21/11/2014
Duur 32.42

Pepijn van der Waa is eigenaar van Brew Taste, een bedrijf dat zich concentreert op bier en smaak. De jonge Amsterdammer heeft een geweldig gevoel voor smaak en dat demonstreert hij in de Bierista-studio.

Met ingrediënten van de beste kwaliteit maakt hij in een handomdraai cocktails, die naar meer smaken. Ongewoon complexe smaken met rookbier als één van de ingrediënten.

Behalve de Schlenkerla Ur Bock komen in de uitzending de St. Bernardus Abt 12 en de Wilderen Tripel Kanunnik aan bod. Stuk voor stuk bijzondere bieren, waarover je niet uitgesproken raakt.

In de uitzending bereidt Pepijn een cocktail. Hier het recept voor als je het zelf ook eens wilt proberen.

Ingrediënten:

10 ml goede koffie likeur
20 ml rye whisky
60 ml Schlenkerla Ur Bock

(Optioneel voor de extra kick; paar druppels Hot Sauce)

Meng alle ingrediënten in een cocktailshaker, voeg veel ijs toe en schud totdat je drankje goed gekoeld is. (Zorg dat je shaker goed afgesloten is, er kan wat koolzuurdruk opbouwen)

Finestrain (zeef door een fijne zeef) in een gekoeld martini glas.

Een andere biercocktail die Pepijn aanbeveelt is de Mokum 77

Ingrediënten:

10 ml vers citroensap
15 ml vlierbloesemsiroop
30 ml goede gin
60 ml weizen (de Prael Heintje)

Meng alle ingrediënten exclusief het bier in een cocktailshaker, voeg veel ijs toe en schud totdat je drankje goed gekoeld is. (Zorg dat je shaker goed afgesloten is, er kan wat koolzuurdruk opbouwen)

Finestrain (zeef door een fijne zeef) in een gekoelde champagne flute. Top af met het bier.

Ok, omdat ze zo lekker zijn, geeft Pepijn ook nog enkele recepten van biercocktails uit de Jopenkerk in Haarlem.

Hopsiroop: Wij hebben een simpele fles Monin suikersiroop gebruikt om de hopsiroop te maken. De siroop enkele dagen ‘infuseren’ met verse hopbloemen (bij voorkeur een USA-stijl hop). Blijven proeven en als het gewenste resultaat bereikt is de siroop zeven door een kaasdoek.
Desgewenst kun je ook limoen/grapefruit of andere citrus schilletjes in mooie ‘julienne’ toevoegen. Let er dan wel op dat er geen witte stukjes van de schil meegaan in de siroop, die zijn bitter!

Verhouding: ongeveer 10 gram hop op 700 ml siroop.

Cocktail # 1 – Bella Nella/Americano IPA

Glas: Tumbler
30 ml Sweet Vermouth (Del Proffesore)
30 ml Campari
75 ml Mooie Nel IPA
Toefje Bittermens Hoppy Grapefruit Bitters Garnering: Grapefruit of sinaasappel-zeste Bereiding: Campari, Vermouth & Bitters stirren Aftoppen met IPA

Opmerkingen:
Geïnspireerd op de Americano, klassiek Italiaans aperitief.
Mooie Nel is een redelijk toegankelijke IPA. Voor meer pit en/of meer aanwezige smaak van het bier kan ook gekozen voor een Double of Imperial IPA.

Cocktail #2 – MargarIPA

Glas: Martini Glas / Margarita Coupe
10 ml Hoppy Limoen Siroop
20 ml limoensap
50 ml Tequila Blanco (30-30)
Garnering: Hoppy Lime wheel
Bereiding: Alle ingrediënten shaken en finestrainen. Garneren met Lime Wheel.

Opmerkingen: gebruike verse limoenen en ga op zoek naar een mooie 100% Agave tequila voor deze cocktail.

Cocktail #3 Stoute Julep

munt
35 ml Bourbon (Wild Turkey)
10 ml suikersiroop
Zwarte Ziel BA Porter
Angotura Bitters
Garnering: gember slice en munt
Bereiding: enkele muntblaadjes (en gember) muddelen met siroop en bitters. Bourbon toevoegen.
Stirren met ijs. Aftoppen met Porter/Stout
Garneren met gember en munt

Opmerkingen:
Een stout of porter naar keuze volstaat ook in deze mix. Tegenwoordig kun je bij de betere slijters ook veel andere stouts vinden die op whisky vaten zijn gelagerd.
De Wild Turkey is een relatief zoetige bourbon, met een minder zoete whisky of bourbon kan de hoeveelheid suiker worden aangepast.

Cocktail #4 Hoppy G&T

‘Met een zooi hop erbovenop’
Glas: G&T coupe / flink wijnglas
50 ml Ish Gin
20 cl 6 ‘o clock Tonic
Bittermens Hoppy Grapefruit Bitters
Garnering: Hopbloemetjes (of schijfje limoen is ook lekker)

Bereiding: glas voorbereiden. Vullen met veel ijs, ingrediënten mixen in glas.

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.