Rib Roast – ‘You have to eat, so enjoy it’

Bereidingswijze:

Han Hidalgo - Rib Roast

(voor 4 personen)
De ontbeende kalfsribbetjes of kalfslapjes in reepjes of plakjes snijden.

Een marinade maken van de hoisinsaus, geperste knoflook en 4 eetlepels olie.

De reepjes of plakjes in een schaal leggen, de marinade erover verdelen en 2 tot 3 uur marineren. Af en toe omkeren.

De oven op 200 graden Celsius voorverwarmen.

Het vlees deppen en in een ingevette ovenschaal (2 eetlepels roomboter en 1 eetlepel olie) plaatsen. Ovenstand op 160 tot 180 graden Celsius zetten, in het midden van de oven plaatsen en in 30 tot 40 minuten (of iets langer, afhankelijk van de dikte) bakken. Af en toe omkeren. Voor het einde van het bakken lichtjes met de overgebleven marinade bestrijken en verder bakken.

Met fijngeknipte bladselderij garneren en met smeuïge tomatenrijst serveren.

Aanbevolen bieren: pils (niet te zwaar gehopt), Weissbier, amberkleurig bier tussen 5 en 7 vol%, blond bier tussen 5 en 7 vol%, donker bier tussen 5 en 7 vol% (bijvoorbeeld dubbel), India Pale Ale (mild gehopt) tussen 5 en 7 vol%.

Toelichting:

'You have to eat, so enjoy it. To me the greatest part of the day is eating', aldus altsaxofonist Phil Woods om te vervolgen met 'Cooking is like improvising' (in: Jazz Cooks. Portraits And Recipes Of The Greats; 1992).

Tijdens zijn verblijf in Frankrijk van 1968 tot 1973, waar Phil veel succes met zijn orkest de 'European Rhythm Machine' oogstte, heeft Woods zijn smaak vooral kunnen verrijken met de gevarieerde gerechten uit de Franse (regionale) keuken.

'Rib Roast' is in 1956 opgenomen en naast Phil Woods horen we onder meer pianist Dave McKenna, drummer Shadow Wilson en altsaxofonist Gene Quill. Met de niet zo bekende Gene Quill is Phil op verschillende albums te horen, waaronder ‘3 Bones And A Quil’ en ‘Phil Talks With Quill’.

Ingrediënten

400 tot 500 gram ontbeende kalfsribbetjes of magere kalfslapjes

2 teentjes knoflook, uit de knijper

2 eetlepels hoisinsaus

5 eetlepels zonnebloem- of olijfolie

2 eetlepels roomboter

2 eetlepels verse fijngeknipte bladselderij

peper uit de molen en zout naar smaak

Bier

Brand IPA

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.