Red Snapper

Bereidingswijze:

Uien schillen en in gelijkmatige blokjes of stukjes snijden. Twee eetlepels olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag verhitten en de ui roerbakken. Hittebron verlagen, rode paprikapoeder en kippen- of groentebouillon toevoegen en gedurende 20 minuten op de laagste hittebron garen. Af en toe omscheppen. Het vocht iets inkoken en op smaak brengen met peper en zout. Red snapper filet of roodbaarsfilet met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. Vervolgens met bloem bestuiven. Drie eetlepels olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag verhitten en de filets om en om bakken. Hittebron verlagen, visbouillon en cajun kruidenmelange toevoegen en in 15 minuten op de laagste hittebron garen. Naar smaak extra visbouillon gebruiken. Op smaak brengen met peper en zout. Red snapper filets en rode uiensaus over voorverwarmde borden verdelen en met saffraanrijst serveren. Met fijn geknipte bladpeterselie garneren. Een goed gekoeld glas witbier, Weizen, blond tussen 5 en 7 vol%, Saison of IPA (niet te zwaar gehopt) tussen 5 en 7 vol% erbij serveren.

Toelichting:

Red snapper geldt niet alleen als delicatesse in veel zuidelijke gebieden van de Verenigde Staten en het Caribisch gebied, maar ook daarbuiten wordt deze stevige vissoort op allerlei manieren klaar gemaakt. De red snapper komt voor in de Golf van Mexico en in de zuidoost Atlantische kustwateren van de Verenigde Staten. Verschillende varianten zijn te vinden in de Aziatische wateren en voor de westkust van Afrika. Deze stevige vissoort waarvan de kleur varieert van rood tot grijsachtig, komt voor als mangrove snapper, mutton snapper en dog snapper om een paar namen te noemen.

Trompettist Red Rodney moet wel een liefhebber van deze vis zijn geweest gelet op de uitvoering van 'Red Snapper'. Dit nummer werd in 1988 in Kopenhagen opgenomen. Naast een levendige solerende Red Rodney horen we pianist Gary Dial, saxofonist Dick Oats, bassist Jay Anderson en drummer John Riley. Met deze bezetting heeft hij in hetzelfde jaar 'One For Bird', (Steeplechase SCCD 31238) opgenomen, een eerbetoon aan Charlie Parker waarmee Rodney reeds in 1949 speelde. Parker en vooral Dizzy Gillespie inspireerden hem om het bopidioom verder te verkennen.

Ingrediƫnten

500 gr red snapper filet of roodbaarsfilet

2 middelgrote rode uien

2 eetlepels bloem

3 theelepels cajun kruiden melange, voor vis, schelp- of schaaldieren

2 theelepels grove rode paprikapoeder

5 eetlepels olijf- of zonnebloemolie

1,5 dl visbouillon

1 dl kippen- of groenten bouillon

2 eetlepels fijngeknipte bladpeterselie

peper uit de molen en zout naar smaak

Bier

Bronckhorster Saison Nouvelle

Han Hidalgo – Biercuisine - Bierista

~ deze bier spijs combinatie wordt u aangeboden door ~

Han Hidalgo – Biercuisine

Han Hidalgo is op de eerste plaats bierliefhebber, voor wie de beleving van bier centraal staat. De veelzijdige jazzliefhebber combineert uitstekende bieren met fantastische gerechten

Harmonieert bier en spijs op een jazzy way

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.