Kruidkoek met speculaas met peer
Bereidingswijze:

Haal de roomboter uit de koelkast zodat deze zacht kan worden. Leg de rozijnen in een kom en schenk het bier erbij.
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
Vet je cakevorm in en bestrooi de binnenkant met een beetje bloem.
Breek de speculaasjes en meng de gebroken speculaasjes met de 50 gram zachte roomboter. Druk de koekjes met de boter in de cakevorm, zodat het een mooie bodem vormt.
Schil de peren en snijd deze in plakken. Doe de bloem, bakpoeder, rietsuiker, koekkruiden, zout en kaneel in de beslagkom en meng het goed. Klop in de maatbeker de bierstroop (of honing) en het ei goed door elkaar. Schenk dan het bier van de rozijnen erbij.
Meng het natte mengsel door de droge bestanddelen met een spatel. Maak er een mooi egaal beslag van. Schep nu de rozijnen erbij. Giet ongeveer de helft van het beslag over de speculaasbodem. Leg hier de plakjes peer op en strooi de kaneel eroverheen. Giet dan de rest van het beslag eroverheen.
Zet de cake in het midden van de oven en zet de oven op 160 graden Celsius, voor ongeveer 60 à 65 minuten
Biernaam: Jopen - Ongelovige Thomas
Toelichting:
Dit recept biedt plezier voor tussen de 8 en de 12 personen. Het is niet zo moeilijk te maken; ook beginnende keukenprinsen en -prinsessen kunnen deze heerlijke koek goed bereiden.
De bereidingstijd bedraagt zo'n half uur. Daarna moet de koek nog een uurtje bakken.
Ingrediënten
150 ml Quadrupel
100 gram rozijnen
120 gram speculaasjes
50 gram roomboter
200 gram tarwebloem
100 gram zelfrijzend bakmeel
7 gram (1 zakje) bakpoeder
210 gram rietsuiker
25 gram koekkruiden
2 gram zout
15 gram kaneel
1 ei
20 gram bierstroop of honing
3 peren of een blik peren op sap
Bier
Jopen - Ongelovige Thomas


~ deze bier spijs combinatie wordt u aangeboden door ~
Arvid Bergström – Koken met Krullen
Arvid Bergström is gediplomeerd biersommelier. De Hagenees is chefkok en combineert heerlijke gerechten met uiteenlopende bierstijlen. Zijn vertelwijze maakt je hongerig en dorstig.
Proost! en eet smakelijk.