Kippendijen met bramencoulis HOOFDGERECHT met LIEFMANS GOUDENBAND

Bereidingswijze:

De bramencoulis
Doe de bramen in een kom. Laat ze 10 minuten koken met het water, het bier en de suiker. Dan op 70 °C 20 minuten de hop laten trekken, hop eruit scheppen of door een theezeef. In plaats van de hop kun je ook de Hibiscus gebruiken. Hibiscus geeft een zure smaak. Gebruik alleen niet teveel, want dan wordt het te zuur.

Bereiding kippendijen
Verwarmde oven voor op 150 °C. Neem een grote kom en schenk de ketjap, balsamico en de rietsuiker erin. Doe de kippendijen erbij en schep het vocht een paar keer over de kippendijen. Schenk er nu de Liefmans Goudenband over. Strooi er de kurkuma, paprikapoeder, zout en peper bij. Giet de rest van de marinade over de kippendijen en laat dit ten minste 20 minuten marineren. Pak een ovenschaal en leg de kippendijen erin. Bak de kippendijen gedurende 25 minuten en draai ze halverwege even om voor gelijke bruining. Serveer met een gekookte rijst en sperziebonen.

Toelichting:

Liefmans Goudenband is een bier van gemengde gisting. Zowel bovengistend als spontane gisting. In de geur merk je als eerste de zuren tonen van het hout en de verzuring van het bier, maar je kunt ook zwarte bessen, citroen en zelfs aardbei ontdekken. Het mondgevoel begint met het samentrekken van de mond door het zuur, daarna komt de ronde zoete nasmaak.

De gemarineerde kip past goed bij het fruitig en zure rode bier. De kip is lichtgekleurd en kan dus volgens de regels met bier dat tussen licht en donker in zit. De zure bramencoulis gaat voortre²elijk met het bier.

TIP
Hibiscusbloemen kun je bij een goede drogist krijgen. Zonder hop of hibiscus maak je de coulis met 1 el witte azijn.

Ingrediënten

100 gr bramen (of andere donkere bessen)

180 gr rietsuiker

100 ml water (of 50 ml water en 50 ml Goudenband)

1 kg kippendijen met bot of 700 gr zonder bot

40 ml ketjap manis

20 ml balsamicoazijn

50 ml Liefmans Goudenband

1 tl Kurkuma of kerrie

1 tl Paprikapoeder

¼ tl zout en ¼ tl peper

Bier

Liefmans Goudenband

Arvid Bergström – Koken met Krullen - Bierista

~ deze bier spijs combinatie wordt u aangeboden door ~

Arvid Bergström – Koken met Krullen

Arvid Bergström is gediplomeerd biersommelier. De Hagenees is chefkok en combineert heerlijke gerechten met uiteenlopende bierstijlen. Zijn vertelwijze maakt je hongerig en dorstig.

Proost! en eet smakelijk.

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.