Bostelcake à la Bibi

Bereidingswijze:

Bibi

Begin een dag van tevoren. De kruiden komen het best tot hun recht als het deeg een nacht gestaan heeft.

Meng eerst de droge ingrediënten met de klamme bostel. Snijd de stemgemberbolletjes in kleine stukjes en voeg ze toe. Doe de walnoten in een zakje en mep erop met een grote lepel of deegroller tot het klein gruis is en voeg ze ook toe. Meng het geheel met een lepel door elkaar, zodat het enigszins gelijkmatig verdeeld is. Voeg dan de zonnebloemolie en de honing toe en meng alles met de lepel tot het egaal is. Je hebt nu een nattig en plakkerig mengsel.

Doe een klein scheutje zonnebloemolie in de cakevorm en kantel de vorm een paar keer zodat de olie over alle wanden en de bodem zit of strijk het uit met een kwastje of je vingers. Bekleed de cakevorm daarna met een vel bakpapier. Dit voorkomt vastplakken en scheelt straks een hoop boenen.

Je kunt het deeg er nu zo ingieten. Het is vloeibaar genoeg om zichzelf netjes gelijkmatig te verdelen. Dek de vorm af met aluminiumfolie en zet hem een nacht weg op kamertemperatuur. Wel ergens waar de hond, poes of kinderen er niet bij kunnen.

De volgende dag verwarm je de oven voor op 180° C. Verwijder het folie en zet de cake zo’n 30 minuten in de oven, net onder het midden. Check halverwege wel of het niet te hard gaat. Om te testen of de cake goed gaar is, steek je er een houten cocktailprikker in. Als de cocktailprikker schoon terugkomt, is de cake gaar. Kleeft er deeg aan, dan moet hij nog even.

Eenmaal klaar leg je een broodplank of vergelijkbaar op de bovenkant en draai je ze samen om. De cake glijdt nu zo, met bakpapier en al uit de vorm. Laat hem even afkoelen met het bakpapier er nog op, anders loop je kans dat je hem stuk trekt. Verwijder het bakpapier pas na het afkoelen. Wil je een zachte korst, wikkel hem dan gelijk in aluminiumfolie, zodat het vocht erin blijft, maar zelf vind ik een stevige buitenkant het lekkerst.

De cake is in een cakeblik op kamertemperatuur te bewaren en blijft gerust een week goed.

Toelichting:

Elke (hobby)brouwer kent het wel. Na het uitmaischen houd je een heleboel uitgespoelde mout over, de bostel. Je kunt dat wegkiepen, aan de eendjes voeren of je kunt er iets leuks mee doen.

Van de bostel van een van mijn eerste thuisbrouwsels bakte ik een brood. Maar doordat alle suikers uit de mout gespoeld waren, smaakte dat brood naar niks. Een van mijn vrienden suggereerde om er de volgende keer een ontbijtkoek of iets dergelijks van te maken. Goed plan. Ik ben dus het internet opgegaan en heb allerlei recepten opgezocht van ontbijtkoek, gemberkoek, honingcake en wat niet al.

Al die recepten samen hebben mij geïnspireerd tot het maken van mijn eigen bostelcake. Van de kilo geschrote mout die ik gebruikt had bij het brouwen, hield ik door de vochtopname 1,1 kilo bostel over. Dit heb ik verdeeld over drie porties en twee delen ingevroren voor later. De overgebleven ruwweg 300 gram heb ik in de cake verwerkt. Het levert een lage, kleverige cake op, die heerlijk ruikt, evenzogoed smaakt en nogal machtig is.

Ingrediënten

300 gr bostel

50 gr volkorenbloem (ik gebruikte boekweitmeel, omdat ik dat toevallig had staan, maar roggemeel werkt ook prima, geeft een iets minder ‘zachte’ smaak)

180 gram heldere, vloeibare honing

50 gram witte basterdsuiker

15 gram (1 zakje) bakpoeder

5 bolletjes Chinese stemgember

40 gram walnoten (of pecannoten)

1 theelepel kaneel

2 theelepels gember

1 theelepel elk van kruidnagel

1 theelepel gemalen anijs

Snuf nootmuskaat

Snuf zwarte peper

Snuf zout

70 ml zonnebloemolie

Bier

Brouwerij De Moersleutel - Motorolie 10

Bibi Boom - Bierista

~ deze bier spijs combinatie wordt u aangeboden door ~

Bibi Boom

Bibi Boom is een creatieve duizendpoot die houdt van de goede dingen des levens. Ze is auteur en is altijd op zoek naar nieuwe, mooie smaken.

Beter een buikje met glimlach, dan sixpack en een chagrijnig gezicht'

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.