The Black Beer – Brownies met dadels en amandelen

Bereidingswijze:

De ontpitte dadels in flinterdunne stukjes snijden en gedurende 2 uur in het bier wellen.
De oven voorverwarmen op 180 graden Celsius. De chocolade in kleine stukjes hakken en in een steelpannetje boven een kom met heet water laten smelten. Goed roeren en vervolgens iets laten afkoelen.
Boter en suiker met een mixer kloppen en de eieren een voor een kloppend erbij doen. De chocolade erdoor roeren en daarna de bloem, grof gehakte amandelen, stukjes dadel en de rest van het bier erdoor roeren.

Een bakblik van ongeveer 25 x 30 cm met wat boter invetten en het beslag erover verdelen. Het bakblik in het midden van de oven plaatsen en in ruim 35 minuten gaar laten worden. Uit de oven halen en naar smaak enkele lepels bier erover verdelen. Vervolgens hard laten worden en in gelijkmatige stukken snijden. De stukken over met poedersuiker bestrooide borden verdelen.

Een licht gekoeld proefglaasje (10 of 15 cl) of glas Rochefort 8 erbij serveren. Dit bier combineert uitstekend met de zoete smaak van de chocolade en dadels.

Toelichting:

Tenorsaxofonist Phil Dwyer is geweldig op dreef in 'The Black Beer', opgenomen in 2005. Hij wordt in zijn wervelende solo ondersteund door drummer Alan Jones en bassist Rodney Whitaker.
In dit nummer, maar ook elders op de cd 'Let Me Tell You About My Day', is duidelijk de invloed hoorbaar van een van zijn inspiratiebronnen, tenorsaxofonist Sonny Rollins.

Niet voor niets staat Rollins’ bekende compositie 'Airegin' eveneens op deze cd. Heeft Phil Dwyer zich laten inspireren door een donker bier? Of is de titel louter toeval? In 2008 won Dwyer in het kader van de National Jazz Awards prijzen voor Saxophonist And Arranger Of The Year. Zijn dynamische spel en zijn eigentijdse interpretaties van bekende nummers uit het onuitputtelijke bop repertoire smaken in ieder geval naar meer. Zeker met een volmondig donker bier als begeleider van de brownies met dadels en de subtiele smaak van de amandelen.

Ingrediënten

300 gram chocolade, extra puur (72%)

125 gram roomboter, kamertemperatuur

150 gram rietsuiker

2 eieren

1 dl Rochefort 8

50 gram ontvelde amandelen, grof gehakt

75 gram bloem

5 ontpitte dadels

poedersuiker

Bier

Rochefort 8

Rochefort 8
Han Hidalgo – Biercuisine - Bierista

~ deze bier spijs combinatie wordt u aangeboden door ~

Han Hidalgo – Biercuisine

Han Hidalgo is op de eerste plaats bierliefhebber, voor wie de beleving van bier centraal staat. De veelzijdige jazzliefhebber combineert uitstekende bieren met fantastische gerechten

Harmonieert bier en spijs op een jazzy way

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.