Bibi’s Pork Pie

Bereidingswijze:

Pork Pie

Begin op tijd, je bent gauw twee uur in de weer. Zelf maak ik de taart meestal al een dag van te voren klaar, bewaar hem in de koelkast en zet hem dan in de oven als het bezoek er is.

Het vlees

Snijd eerst het vlees in kleine dobbelsteentjes en bak het met ruim roomboter in een grote koekenpan tot het gaar en bruin is. Nadeel van supermarktvlees is dat er vaak veel vocht in zit. Dit giet ik tijdens het bakken nu en dan af, zodat ik aan het eind een droge pan met gebakken vleesblokjes heb. Haal de pan van het vuur en laat het vlees afkoelen (je kunt het hiervoor gewoon in de pan laten liggen).

De korst

Meng voor de korst eerst de droge ingrediënten tot een gelijkmatig mengsel en voeg dan de boter, de honing en de eieren toe (nog niet de olie!) en vermeng dat. Makkelijkst gaat het met een handmixer met deeghaken, maar het kan ook met de hand. Je zult merken dat het een vrij droge, taaie substantie wordt. Dit is waar het water in het spel komt. Zodra je dit echter hebt toegevoegd wordt het geheel erg kleverig en elastisch.

In de springvorm

Vet een springvorm in met de olie. Separeer tweederde van het deeg en druk dat in de springvorm zodat het op de bodem en tegen de wanden zit. Omdat het deeg nu zo plakkerig is, is het bijna onmogelijk om dit netjes te doen. Probeer dat dan ook niet, maar zet de springvorm met het deeg erin in de koelkast om wat op te stijven, terwijl je ondertussen de vulling maakt.

De vulling

Verwijder de klokhuizen van de appels en schil ze zorgvuldig. We willen absoluut geen harde stukjes in de taart hebben straks. Snijd ze daarna in kleine stukjes en mik ze bij het afgekoelde vlees in de pan. Snijd ook de stemgember en de dadels in kleine stukjes en gooi die ook bij het vlees en de appels.

Meng het geheel. Voeg daarna de rest van de ingrediënten toe en meng het geheel tot een evenredig mengsel. De vulling hoeft niet verhit te worden, de reden dat ik de vleespan gebruik om de vulling te maken, is dat ik dan niet nog een kom vuil hoef te maken. Scheelt weer afwas.

De springvorm kan nu wel uit de koelkast. Je zult merken dat het deeg nu een stuk handzamer is. Gebruik de bolle kant van een eetlepel en/of je handen om het deeg netjes te verdelen over de springvorm, zodat het overal even dik is. Let op: als je je handen gebruikt, wordt de boter warm en heb je vrij snel weer een kleverige pasta waar geen land mee te bezeilen is.

De taart vullen

Vul de taart op met de vulling en druk deze voorzichtig aan, zodat het mooi gelijkmatig verdeeld is.
Spreid een vel bakpapier uit op je werkblad en strooi hier wat bloem over uit. Het resterende eenderde van het deeg is voor het deksel. Kneed het tot een bal (niet te lang, zodat het niet weer al te kleverig wordt van je warme handen) en druk deze plat uit op het bakpapier. Ik gebruik bakpapier zodat het deeg niet vastkleeft aan mijn werkblad, maar als je boenen niet erg vindt, kan het natuurlijk ook zonder. Gebruik een met bloem bestreken deegroller om een plat deeg te maken.

Het bezoek

Zet de springvorm op het deeg en druk even zachtjes aan. Er staat nu een kring in het deeg waar je het afsnijdt tot een cirkel. Leg de cirkel als deksel op de taart en druk de randen voorzichtig aan, zodat hij netjes gesloten is. Zet de taart in de koelkast tot het bezoek er is.

Als het tijd is om hem in de oven te zetten, verwarm je deze voor op 180° C. Prik met een vork voorzichtig een paar gaatjes in het deksel en schuif de springvorm in de oven. Bak 45-60 minuten tot hij mooi goudbruin is. Check tussendoor wel even of het niet te hard gaat.

Toelichting:

Dit recept is geïnspireerd op de Westeros pork pie uit de boeken van George R.R. Martin. De oorsprong staat in het “A Feast of Ice and Fire”-kookboek en ik heb er mijn eigen wending aan gegeven. Het is tamelijk tijdrovend, maar het resultaat is de moeite meer dan waard.

Ingrediënten

Voor de korst

400 gram bloem (zorg dat je wat extra hebt voor het bestuiven van het werkblad later)


350 gram boter


Snuf zout


Snuf zwarte peper1 theelepel gemberpoeder


½ theelepel kardemompoeder


50 gram honing


50 gram witte kristalsuiker


2 eieren


30 ml water

10 ml (olijf)olie

Voor de vulling

600-800 gram varkenlapjes


2 grote friszure appels (ik gebruik het liefst Goudreinetten, omdat die zo lekker zacht en zoet worden bij verhitting, maar met Elstars werkt het ook)

150 gram dadels (pitloos)


4 bolletjes Chinese stemgember


Snuf zwarte peper


1 theelepel gemberpoeder


50 gram honing

3 eieren

Bier

Gordon Finest Scotch

Gordon Finest Scotch
Bibi Boom - Bierista

~ deze bier spijs combinatie wordt u aangeboden door ~

Bibi Boom

Bibi Boom is een creatieve duizendpoot die houdt van de goede dingen des levens. Ze is auteur en is altijd op zoek naar nieuwe, mooie smaken.

Beter een buikje met glimlach, dan sixpack en een chagrijnig gezicht'

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.