Zoveel genieten dat je er bijna suf van zou worden!

30 augustus 2017 om 11:00

Soms zijn er van die weekenden dat je voor je gevoel tijd tekort komt en dat was afgelopen weekend zeer zeker het geval voor Natasja. Zij had het laatste weekend van augustus maar liefst 3 bierfestivals op het programma staan!

Door Natasja Bokschoten

Soms moet je keuzes maken in de festivals die je bezoekt… Maar als vrienden je willen verassen, je mee proeft in een keuring en je al een kaartje had voor een festival in Eindhoven is er geen ontkomen aan en wordt het dik genieten geblazen.

Utrecht Taptjopen-opblaasbaar-kasteel

In het mooie Julianapark in Utrecht werd afgelopen weekend Utrecht Tapt gehouden. Zoals zij zelf omschrijven is het een weekend met heel veel bier, eten, chillen, spelletjes en dansen, niet per definitie in die volgorde of volledig af te werken uiteraard. Het is de eerste keer dat dit festival plaatsvindt in Utrecht, inclusief een opblaasbare versie van de Jopen kerk!

Uiteraard zijn er veel mooie brouwerijen aanwezig waarbij ik BrewDog uit Engeland altijd zeer kan waarderen. Mijn eerste bier was ook de Jet Black Heart. Een Outmeal Milk Stout met een volle body en 4,7% alcohol met tonen van koffie en chocolade. Ook had het bier wat fruitigheid en een zoetje in zich. Perfect als liquid lunch!

Meantime is ook een leuke verschijning op dit festival. Tappend vanuit een zwarte auto door twee vrolijke meiden mezelf laten verleiden om een Yakima Red Ale te proeven. Met een robijn rode kleur en een medium body is dit een echte doordrinker. Door de Amerikaanse hopsoorten die gebruikt zijn welke afkomstig zijn uit de Yakima Valley is dit een zeer fruitig bier met citrustonen. Lekker bij een mooi gegrilde burger.

Het is dik genieten liggend in het gras met een biertje in je hand luisterend naar de beats die de hele middag verzorgt worden door een DJ onder het zonnetje.

Bierbeurs Delft

De zondag stond in het teken van de Bierbeurs in Delft. Hier kon ik echt niet ontbreken omdat er eindelijk bekend gemaakt zou gaan worden wat het lekkerste bier van Zuid-Holland 2017 is.

Aangezien ik deze dag vlammend wou beginnen ben ik gegaan voor de Vulcaan Mammoet van de Vlaardingse bierbrouwerij. Een Belgian strong dark ale, 7,2% alcohol, beetje kruidig en wat karameltonen in smaak. Met dit zonnige weer is het geen straf om deze bij de BBQ te nuttigen.

Het is overigens de 10de bierbeurs in Delft dat georganiseerd wordt door café Locus Publicus waarvan Hans Lips de eigenaar is. Omdat het de 10de keer betreft heeft Aad van der Hoeven, die zich de afgelopen jaren enorm heeft ingezet om de Delftse bierhistorie op de kaart te zetten, het initiatief genomen om een wedstrijd uit te schrijven.

blauwe-ijsbeer-delftEn eindelijk mocht het dan worden uitgesproken! Het lekkerste bier van Zuid-Holland 2017. De jury is onder leiding van Eugene Straver na ruim 8 uur proeven en beschrijven unaniem tot het besluit gekomen dat de Klapschaats IJsbeer van Brouwerij de Blauwe ijsbeer uit Nieuwpoort het lekkerste bier is.

De klapschaats IJsbeer is een blonde barley wine en met z’n 9,5% alcohol geen lichte jongen, echter door de fris zoete smaak zeer goed doordrinkbaar. Het heeft een volle body en is alcoholwarmend. Een echt genietbier om volledig mee tot rust te komen.

Het bleef niet bij alleen de barley wine uiteraard. Ook een bier gedronken van de Amsterdam Brewboys genaamd de Kamacitra. Een Pale Wheat Ale die door het lage alcoholpercentage, licht mousserend in mondgevoel en citrus fruitigheid in smaak zeer geschikt is om lekker mee te terrassen echter lang om te terrassen had ik niet in Delft want Eindhoven stond ook nog op het programma tenslotte.

Van Moll Fest

Dit jaar werd het Van Moll Fest gehouden op een wel heel bijzondere locatie namelijk het Evoluon in Eindhoven. Met ongeveer 190 bieren van brouwerijen uit het binnen- en buitenland was het goed vertoeven.

Een onmogelijke keuze met de variëteit aan brouwerijen. Van In Peccatum tot Põhjala en van uiteraard van Moll tot aan de Molen, je kan het zo gek niet bedenken of ze waren aanwezig.

Het was al dik 16:00 toen ik toch zwichtte voor een Breakfast stout van de Kaapse brouwers namelijk de Tineke, voor vrouwen uit te spreken met de natte t op z’n Rotterdams maar dat even terzijde. Een bier met een volle body, 8,5% ABV vooral gebrande mouten en koffie tonen in de smaak. Eigenlijk is het meer een bier voor bij de openhaard met een sigaartje en een stukje pure chocolade erbij en lange gesprekken echter zo in de zon ook echt goed te doen.

van-moll-fest-2017-1

Mijn afsluiter van deze dag was de Death Crush van In Peccatum uit Spanje. Een Bourbon barrel aged imperial stout, 9,5% ABV, gebrande mouten en koffie tonen in de smaak met een zoetje van de Bourbon.

Geen idee of dit het gevoel is wat ze met de death crush hebben willen nabootsen maar man man man wat een weekend, ik heb me suf genoten!