Nederlands succes bij World Beer Awards 2017

12 augustus 2017 om 12:07

In Londen zijn de World Beer Awards uitgereikt, bestaande uit Country Awards voor de beste bieren op landsniveau, en de World’s Best Styles voor het beste bier wereldwijd in elke stijl. Nederlandse brouwerijen als Jopen, Hertog Jan en Bird Brewery hebben weer een mooi visitekaartje afgegeven.

door Charlotte Wagenaar

De World Beer Awards hanteert acht verschillende categorieën: Dark Beer, Flavoured, Lager, Pale Beer, Sour Beer, Speciality Beer, Stout & Porter en Wheat Beer. Binnen elke categorie worden diverse biertypen onderscheiden (bijvoorbeeld Barley Wine, Black IPA en Oud Bruin in de categorie Dark Beer en Honey & Maple, Fruit & Vegetable en Smoke in de Flavoured-categorie).

In totaal zijn er 72 bierstijlen binnen de acht categorieën. Bieren werden getoetst aan de bijbehorende beschrijving van het biertype, waarin de karakteristieke componenten en het gemiddelde alcoholpercentage zijn opgenomen.

Ingezonden bieren werden eerst door experts in landenpanels beoordeeld en de winnaars op landsniveau van elk biertype (de Country Awards) namen het vervolgens tegen elkaar op in de Grand Tasting in Londen. Daaruit rolde een World’s Best Style prijs voor elk van de 72 biertypen.

Country awards

Voor elk biertype werd, voor zover er bieren in die stijl meededen, een country award uitgereikt voor het beste bier uit elk land. Daarnaast wonnen diverse bieren nog medailles binnen hun landscategorie. De best vertegenwoordigde landen waren – niet geheel verrassend – landen als België, Canada, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Nederland, maar ook inzendingen uit Brazilië, Taiwan en Tunesië deden mee.

Met meerdere country awards voor elk van de 72 bierstijlen is het totale aantal uitgereikte prijzen enorm. Country awards voor Nederland werden voor 24 verschillende bierstijlen uitgereikt. De categorie Sour Beer is de enige waar geen enkele award viel. Grote winnaars waren Bird Brewery (5 awards), Jopen (4 awards en een Gold Medal) en Hertog Jan (4 awards en een Silver Medal). Ook Lowlander en de Bronckhorster Brewing Company gooiden hoge ogen.

De beste bieren van Nederland

De volgende bieren wonnen een country award en zijn daarmee bekroond tot beste Nederlandse bieren binnen de betreffende stijl:

Dark Beer

American Brown Ale – Nognietnaar Huismus (Bird Brewery)
Barley Wine – Grand Prestige (Hertog Jan)
Belgian Style Dubbel – Dubbel (Hertog Jan)
Brown Ale – Bokbier (Jopen) – tevens wereldwijde winnaar van dit biertype
Strong – Johannieter (Jopen) + Gold Medal: Ongelovige Thomas (Jopen)
Geen Nederlandse awards in de categorieën Belgian Style Strong, Black IPA, English Brown Ale, Mild en Oud Bruin.

Flavoured

Herb & Spice – Exclusive Blond (Yellow Moon)
Smoke – ALTernative (Bronckhorster)

Geen Nederlandse awards in de categorieën Honey & Maple, Chocolate & Coffee, Fruit & Vegetable, Spirit en Wood Aged.

Lager

Bock – IJsselbock (Bronckhorster)
Strong – Original (8.6)

Geen Nederlandse awards in de categorieën Alcohol Free, Amber / Vienna, Czech-style Pale, Dark, Dortmunder, German-style Pale, Helles / Müncher, Low Carb / Low Alcohol 0.1 – 2 % en Seasonal.

Pale Beer

Amber – De Rumoerige Roodborst (Bird Brewery)
Belgian Style Ale – Karakter (Hertog Jan)
Belgian Style Tripel – Blond Tripel (Grutte Pier Brouwerij) + Silver Medal: Arcener Tripel (Hertog Jan)
Bière de Garde / Saison – Datisandere Koekoek (Bird Brewery)
Imperial / Double IPA – Hophead Heaven (Amsterdam Brewboys)
IPA – Mooie Nel IPA (Jopen) + Silver Medal: I.P.A. (Lowlander)
Pale Ale –American Pale Ale (Lowlander)

Geen Nederlandse awards in de categorieën Altbier, Barley Wine, Belgian Style Blonde, Belgian Style Strong, Bitter 4% – 5%, Bitter over 5%, Bitter up to 4%, Cream Ales, Golden, Kölsch, Low-Strength, Seasonal en Session IPA.

Geen Nederlandse awards in de categorie Sour Beer (Flavoured Lambic, Gueuze, Kriek, Lambic, Sour Ale)

Speciality Beer

Experimental – Datsmaaktnaar Meerkoet (Bird Brewery)
Rye – Viva el Rye (Jopen)

Geen Nederlandse awards in de categorieën Brut / Champagne, Gluten-free, Rice en Steam.

Stout & Porter

Flavoured Stout / Porter – Mr. Cacaotoe (Bird Brewery)
Imperial Stout – Kracht in de Nacht met Boomsma Beerenburger (Grutte Pier Brouwerij)
Porter – Poorter (Lowlander)
Strong Porter – Nightporter (Bronckhorster)

Geen Nederlandse awards in de categorieën Stout en Sweet / Milk / Oatmeal Stout.

Wheat Beer

Belgian Style Witbier – Weizener (Hertog Jan) + Silver Medal: White Ale (Lowlander)

Geen Nederlandse awards in de categorieën Alcohol Free, Bavarian Hefeweiss, Bavarian Kristal, Dark en Strong.

De Jackpot: de World’s Best Styles

De jury heeft voor alle 72 biertypes het allerbeste bier geselecteerd uit de landwinnaars. Het Bokbier van Jopen won daarbij de prijs voor ’s werelds beste Brown Ale in de categorie Dark Beer. In de andere stijlen vielen naast enkele bekende namen als Guinness en Leffe ook veel kleinere brouwerijen in de prijzen. Braziliaanse brouwerijen in het bijzonder maakten een opmars bij de World’s Best Styles.

Nog meer prijzen

Voor sommigen is de spanning rondom het beste bier nog niet voorbij: op 21 september vindt de finale plaats in Londen. Een 100-koppige jury, samengesteld uit brouwers, journalisten en experts zal dan prijzen uitreiken voor de beste bieren ter wereld in de acht categorieën. Van die acht winnaars mag vervolgens één zich daadwerkelijk het beste bier ter wereld noemen. Naast smaak worden er in september ook prijzen uitgereikt voor het beste design van een flesje, blikje, etiket, multi-pack en serie, beoordeeld door internationale design experts.