Opwarmen op het Winterbierfestival Leiden

31 januari 2017 om 10:21

Hoe fris en rustig het op de Leidse straten is, is men snel vergeten bij het binnenstappen van de benedenzaal van het Scheltema complex. Daar gonst het van de bierliefhebbers. Zestien Nederlandse brouwerijen presenteren op dit Winterbierfestival hun bieren.

door Charlotte Wagenaar

Het was de tweede editie van het festival, dat in het leven was geroepen om de leegte tussen de bokkenwandeling en de lentebierwandeling op te vullen. Een goed idee van organisatoren Frank van Leeuwen en Bas Koster, want in Leiden blijkt zeker behoefte te zijn aan meerdere bier gerelateerde evenementen per jaar. Nadat zij in 2011 begonnen met een bokkenwandeling langs zes Leidse cafés met een bijzonder bokbier, groeide het in de daaropvolgende jaren uit tot vier seizoensgebonden evenementen. Sinds 2016 is de cirkel rond: men kan nu in de zomer genieten van bier en Leidse grachten tijdens de zomerbiervaart.

Leiden: meer dan studentenpils

Dat Leiden niet alleen pilsdrinkende studenten kent maar ook veel inwoners met een passie voor het proeven en brouwen, blijkt ook uit de opkomst op het festival. In de volle zaal is een gezellig geroezemoes van mannen en – verrassend genoeg in een stad met een grote vrouwenpopulatie – slechts hier en daar een enkel groepje vrouwen. Bezoekers van alle leeftijden zijn vertegenwoordigd. Ook onder de brouwers is de zeer directe omgeving van de stad goed vertegenwoordigd: brouwerijen Pronck en Leidsch Bier uit Leiden, de Oude Rijn uit Hazerswoude, EleganT uit Leiderdorp en Crooked Spider uit Wassenaar zijn samen goed voor 20 lokale bieren.

Verder van huis

Maar ook van verder zijn zij gekomen, zoals brouwerij Van Moll uit Eindhoven. Brouwers Jaap en Erwin hebben het overduidelijk naar hun zin op het festival en tappen vol trots hun imperial stout, pale ale, quadrupel en, voor de hopliefhebbers, een mooi gebalanceerde double IPA. Met een IBU van 84 overstijgt dit mooi gehopte bier zelfs voor IPA-liefhebbers veel eerdere ervaringen. Als gepassioneerd proevers van uiteenlopende bierstijlen lanceerden de mannen in 2013 hun brouwerij met proeflokaal, tevens de eerste brouwerij in Eindhoven.

Hartverwarmende bieren

De naam ten spijt is het aanbod veel groter dan enkel winterbieren, maar wel duidelijk geënt op de speciaalbierfan. Met uitzondering van een handjevol pils en blondbieren is het zwaarder geschut dat uit de tappen stroomt. Voor winterse kou is op dit festival letterlijk en figuurlijk geen plaats. Wie even wil ontsnappen aan de warmte kan in de koelere restaurantruimte zijn smaakpapillen tegoed doen aan andere populaire Leidse kost: bitterballen. Ze vinden gretig aftrek onder de bierdrinkers, en ook aan de kaasliefhebber is gedacht.

Als aan het begin van de avond de deuren sluiten, is ook de succesvolle tweede editie van het Winterbierfestival een feit. En dan is het wachten op de eerste krokussen want dan wordt het weer tijd voor de lentebierwandeling!