Het verschil tussen een trappistenbier en een abdijbier

Wat is het verschil tussen een trappistenbier en een abdijbier. Het is een simpele vraag die vraagt om een uitgebreid antwoord. Het kan ook heel kort, namelijk: Alle trappistenbieren zijn ook abdijbieren, maar niet alle abdijbieren zijn trappistenbier. Geen antwoord waar een beetje bierliefhebber genoegen mee neemt. Vandaar dit uitgebreide antwoord.

De naam trappistenbier is beschermd. Het kan niet zomaar worden gebruikt. Om deze naam te mogen voeren heb je goedkeuring nodig van de Internationale Vereniging Trappist. Als je aan de voorwaarden van deze vereniging voldoet, mag je het logo ‘Authentic Trappist Product’ gebruiken.

Authentic Trappist Product

Logo Authentic Trappist Product

Meer dan bier

Er zijn twintig abdijen die zijn aangesloten bij de vereniging. Zij brengen diverse trappisten-producten op de markt, waaronder bier. Andere producten zijn onder meer kaas, wijn, brood en honing. Van de twintig aangesloten abdijen brouwen er elf bier.  Deze zes Belgische, twee Nederlandse, een Oostenrijkse, een Italiaanse en een Amerikaanse brengen dit zeer gewilde bier met het beschermde logo als erkend trappistenbier op de markt.

Voorwaarden

Om het logo Authentic Trappist Product te kunnen bemachtigen moet je aan een aantal strikte voorwaarden voldoen.

  • Een trappistenbier kan alleen gebrouwen worden binnen de muren of in de nabijheid van een abdij van de Cisterciënzerorde der Stricte Observantie. Deze bewoners worden ook wel trappisten of trappistinnen genoemd. De monniken en monialen van deze abdijen leven volgens de Regel van Benedictus. Ora et Labora (bid en werk) is de rode draad in het leven van de trappisten.
  • De opbrengst van de trappistenproducten moeten worden besteed aan het eigen levensonderhoud en om personen in nood te kunnen steunen. Er is dus geen winstbejag. De opbrengst die overschiet nadat in het eigen levensonderhoud is voorzien – inclusief het onderhoud van het klooster –  gaat naar sociale werken.
  • De productie moet onder toezicht staan van de trappisten. Hulp van buitenaf is wel toegestaan. Zo werken er in diverse trappistenbrouwerijen ‘gewone burgers’, omdat er veelal te weinig monniken zijn voor het totale productieproces, maar ook omdat de monniken zo vijf keer per dag bidden.

Abdijbieren

In tegenstelling tot trappistenbieren gelden er eigenlijk geen regels voor abdijbier. Iedereen die dat wil kan zijn bier abdijbier noemen. In de regel is het wel zo dat abdijbieren een verbonden zijn aan een abdij. Voldoet een brouwerij aan de voorwaarden, dan kan de brouwerij het keurmerk Erkend Belgisch Abdijbier verkrijgen. Dit keurmerk is in het leven geroepen door de Unie van Belgische Brouwerijen.
De voorwaarden waaraan brouwerijen moeten voldoen om het keurmerk te mogen voeren zijn:
– De brouwer is lid van de Unie van Belgische Brouwerijen.
– Het bier wordt gebrouwen en gecommercialiseerd door een bestaande niet-trappistenabdij, in de abdij zelf of in licentie bij een lekenbrouwerij, of door een lekenbrouwerij, die voor het gebruik van de abdijnaam een contract met de abdij sluit.
– De brouwerij betaalt royalty’s voor liefdadige doeleinden aan de abdij.
– Het bier heeft een historische verankering, dat wil zeggen in de abdij is in het verleden bier gebrouwen.
– De abdij heeft het recht controle op de reclame en commercialisering uit te oefenen.
Enkele voorbeelden van erkende abdijbieren zijn Grimbergen, Affligem en Leffe.

Trappistenbieren

Dit zijn de elk trappistenkloosters waar erkend trappistenbier wordt gebrouwen. Op elk van de flessen staat het Authentic Trappist-logo afgebeeld.

Sint-Benedictusabdij De Achelse Kluis – (België)
– Achel 5 Blond (5%)
– Achel 5 Bruin (5%)
– Achel 8 Blond (8%)
– Achel 8 Bruin (8%)
– Achel Extra Blond (9,5%)
– Achel Extra Bruin (9,5%)

Stift Engelszell – Oostenrijk
– Gregorius (9,7%)
– Benno (6,9%)
– Nivard (5,5%)

La Trappe – Brouwerij Koningshoeve – (Nederland)
– La Trappe Puur (4%)
– La Trappe Wit (5,5%)
– La Trappe Blond (6%)
– La Trappe Dubbel (7%)
– La Trappe Tripel (8%)
– La Trappe Quadrupel (10%)
– La Trappe Quadrupel Oak Aged (10%)
– La Trappe Isid’or (7,5%)
– La Trappe Bockbier (7%)

Orval – (België)
– Orval Vert (4,2%)
– Orval (6,2%)

Abbaye Notre-Dame de Saint-Remu – Rochefort – (België)
– Rochefort 6 (7,5%)
– Rochefort 8 (9,2%)
– Rochefort 10 (11,3%)

Abdij Notre-Dame de Scourmont Lez Chimay – (België)
– La Chimay Dorée (4,8%)
– Rode Chimay (7%)
– Witte Chimay (8%)
– Blauwe Chimay (9%)
– Chimay Spéciale Cent Cinquante (10%)
– Chimay Grande Réserve Oak Aged (10%)

Saint Joseph’s Abbey – Spencer – (Verenigde Staten)
– Spencer Trappist Ale (6,5%)
– Spencer Trappist Holiday Ale (9%)
– Spencer Trappist Imperial Stout (8,7%)
– Spencer Trappist India Pale Ale (7,2%)

Abbbazia delle Tre Fontane – (Italië)
– Tre Fontane (8,5%)

Abij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart – Westmalle – (België)
– Westmalle Dubbel (7%)
– Westmalle Tripel (9,5%)
– Westmalle Extra (4,8%)

Westvleteren – Sint Sixtusabdij (België)
– Westvleteren Blond (6%)
– Westvleteren Acht (8%)
– Westvleteren Twaalf (10,2%)

Abdij Maria Toevlucht – Zundert – De Kievit (Nederland)
– Zundert (8%)

Wel trappistenbier maar geen logo

Behalve bovenstaande kloosters is er een drietal bieren die zich weliswaar trappistenbier mogen noemen, maar niet het logo ‘Authentic Trappist Product’ mogen voeren. Het gaat hier om het Franse Mont des Cats, het Duitse Abtei Mariawald en het Spaanse Cardeña.
De Duitsers maken een Tripel met de naam Fluitter, die te koop is via de webshop. Het zware amber bier (7,6%) van Mont des Cats wordt gebrouwen in de ketels van Chimay. Het Monasterio de San Pedro de Cardeña is sinds december 2014 lid van de Trappistenvereniging. Op 16 maart 2016 brachten de Spaanse monniken een Tripel op de markt, die gebrouwen wordt in Madrid. Binnen de muren van de abdij wordt gewerkt aan een kleine bierbrouwerij. Mogelijk dus dat Cardeña binnen afzienbare tijd wel het felbegeerde logo mag voeren.

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.