Van Moll Fest 2017 op futuristisch terrein

 in Eindhoven

29 augustus 2017 om 09:34

Afgelopen zondag 27 augustus werd al het harde werken van de organisatie beloond; Van Moll Fest 2017 ging van start! En wat was het genieten met dat heerlijk zomerzonnetje! René van den Berk ging eens langs om het feestgedruis van dichtbij mee te maken en deelt hier zijn ervaringen!

Door René van den Berk

Bij binnenkomst in de sjieke en hypermoderne ontvangsthal in het voormalig Philips congrescentrum Evoluon zou je niet zeggen, dat achter dit futuristische gebouw een gezellige, ongedwongen en hippe 3e editie van VanMollFest gaande is. Maar niets is minder waar!

Na het halen van de munten en een proefglas in de ontvangsthal, lopend door het wit frisse interieur van het restaurant, kom je terecht op het binnenterrein van het festival. De organisatie heeft volledig gebruik gemaakt van het openheid die de unieke locatie biedt. Uitnodigend om plaats te nemen, te gaan proeven, genieten en relaxen.

Net even anders

Craftbeer-café Van Moll heeft zijn uiterste best gedaan om dit festival anders dan anders te maken. Er zijn uiteenlopende namen aanwezig van brouwerij Jopen uit Haarlem tot brouwerij Buxton uit het Verenigd Koninkrijk.
Maar wat deze editie nou juist zo uniek maakt is niet alleen het aanbod van bekende brouwerijen. Een groot aantal brouwerijen hebben alle registers open getrokken door met speciale collaborations te komen. Er zijn heel wat speciale bieren te ontdekken zoals bijvoorbeeld de imperial liquorice stout ‘Trekdrop’ van Van Moll en Brouwerij Kees.

Waar te beginnen

Er is een flitsend programma boekje die alle ongeveer 190 bieren bevat. De collaborations zijn er duidelijk in aangegeven, stel dat je daar speciaal voor komt dan kun je die in ieder geval niet missen! Maar waar mee te beginnen als Bierista en verslaglegger? Nou laten we eens veilig starten met iets lichts, namelijk:

Mangose van Brouwerij Jopen

Een overheerlijk fris troebel speciaalbier op basis van Gose en mango die op deze dag prima wegdrinkt. Licht zoet met een klein bittertje aan het einde. Hij is maar 4% dus je zou hem heel de dag kunnen drinken.

Cuvee #5 van Brouwerij De Molen

Lopend over het open veld langs de DJ-booth kom je terecht bij o.a. de stand van Brouwerij De Molen. Een rijk aanbod, maar de Barrel Aged Imperial Stout trekt meteen mijn aandacht, ik ben toch echt een fan van de zware bieren en zeker de barrel aged experimenten vallen vaak goed uit.
Het is een zwaar donker en troebel bier met een licht rokerig aroma in de neus. Dit komt ook terug bij de eerste slok. Niet vervelend, want het is een heerlijk kruidig biertje van maar liefst 11%. Na het door slikken krijg ik dan ook een warme nasmaak in mijn keel. Geslaagd dus naar mijn mening!

Subliminal van Brouwerij Buxton

Na het rondje gedaan te hebben over het gezellige festival terrein en wat foto’s te hebben geschoten, ben ik ook zeker nieuwsgierig naar de gastbrouwerijen. Buxton stond op mijn verlanglijst, door het collaborationbier met Brouwerij Stillwater om precies te zijn. Ik ben ook een enorme fan van koffie en twijfel dan ook niet lang om de Subliminal te bestellen.
Het is een overheerlijk, bijna pikzwart bier van 10%. De geur van koffie komt meteen naar voren en ook bij het proeven proef ik dit meteen terug, maar niet overheersend. Het is een uitermate zacht en zeer licht gekruide stout die goed wegdrinkt. De koffie valt goed op zijn plaats, maar geef het bier allerminst een misschien bitter karakter. Hij doet zacht, milky en zelf licht chocoladeachtig aan en dat terwijl dit niet eens in het bier verwerkt zit. Voor mij ook weer een absolute topper!

Terug naar het festival

Het festival op een markante locatie is mij super goed bevallen. De diverse soorten bieren, fijne plekken om daar van te genieten en een hele hoop gezellige mensen. Van luieren in het gras, tot fietsen op een waterfiets of gewoon lekker aan een hangtafel genieten van de omgeving. Ook de diverse stands met allerlei bijpassende gerechten zorgde voor het complete festivalgevoel deze dag. Voor ieder wat wils dus! van-moll-fest-collage

Ik was er niet vanaf de start om 13:00u, en sommige collaboration bieren of specials waren al uitverkocht. Een lichte teleurstelling had ik toen ik Onheilsprofeet van brouwerij Jopen na 1,5 uur al niet meer kon proeven, maar dat mocht de feestvreugde uiteraard niet drukken. Dus dat ter zijde was het een prima editie onder de schaduw van die grote ufo in Eindhoven. Van Moll Fest is een bierfestival dat ook jij volgend jaar zeker in je agenda moet zetten. Erwin van Moll weet hoe hij ervoor moet zorgen, dat iedere bierliefhebber aan zijn trekken komt! Om het festival nog meer voor het gezin te maken zou een aantal kleine attracties zoals bijvoorbeeld luchtkussen welkom zijn. Ik was nu niet aanwezig met een volwassen drankkompaan, maar eentje van mini formaat en voor hem miste ik toch wat vermaak. Anyway; it was amazing! Dus… Zie ik je volgend jaar daar? Proost!

Heb je de realtime beelden van Van Moll Fest dit weekend gemist? Volg Bierista dan ook op Instagram en blijf via onze Stories op de hoogte van de leukste belevenissen op de (Nederlandse) bierevents!

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.