Utrecht Hop over het kleurrijke Utrechtse bierlandschap

1 november 2016 om 00:01

In 1970 draaide de Phoenix-brouwerij in Amersfoort de bierkraan dicht en werd er voor het eerst sinds 1000 jaar geen bier meer gebrouwen in de provincie Utrecht. De biercultuur was op sterven na dood en Nederland geheel ‘verpilst’.

Niet lang daarna begon een voorzichtige ommekeer en inmiddels heeft de ‘craft beer revolutie’ de biercultuur in haar greep. Liefst 36 geregistreerde brouwerijen telt de provincie Utrecht inmiddels en volgende maand kunnen dat er al meer zijn. Daarnaast wordt de biercultuur als nooit tevoren verlevendigd met brewpubs, biercafés,  bierwinkels en – festivals.

Wie zijn al die brouwers?

Wie zijn al die brouwers, wat brouwen ze en waar doen ze dat? Waar zijn de brouwerijen te vinden en wat zijn de beste plekken om de bieren te proeven? In Utrecht Hop – een kleurrijke ‘state of the art’ gids – kan je het allemaal vinden. Het rijke bierverleden van de provincie wordt daarbij niet vergeten.

Over auteur Kees Volkers

De auteur van dit hoppige boek is Kees Volkers. Hij schreef deze uitgave met medewerking van Jan Ausems, Wim Burhenne, Jos Eberson en Theo Flissebaalje. Kees Volkers is bierhistoricus en brouwer. Eerder verschenen van zijn hand: Wandelen over de Bierkaai – een bierhistorische gids van Utrecht (2006, Aprilis) en -met Pim van Schaik – Ontdek de bieren van Amsterdam (2013, Stokerkade)

Utrecht Hop is te koop voor € 15,95. Uitgever: Gegarandeerd Onregelmatig/Stichting Houtens Brouw CollectiefFormaat: 12,5 x 21 cm Omvang: 160 pagina’s ISBN: 978-90-78641-54-4.