Tynt Meadow is de nieuwste Trappist ter wereld!

1 juli 2018 om 08:00

In het hart van het landelijke Leichester kom je in de buurt van Coalville de historische ‘Mount St Bernard Abbey’ tegen. Een prachtig Engels klooster waar sinds kort een nieuwe Trappist gebrouwen wordt. Het nieuwe trappistenbier werd afgelopen gepresenteerd. De naam? Tynt Meadow!

St Bernard Abbey

Het Rooms-katholieke (Cisterciënzer) klooster dat staat in de vroegere parochie Whitwick, opende in 1835 haar deuren. Mount St Bernard Abbey was daarmee het eerste permanente klooster in Engeland sinds de Hervorming. Daarnaast is dit het enige ‘Cistercian House’ in het land.

Tot voor kort runden de monniken in dit klooster een klein melkveebedrijf. Helaas heeft dit melkveebedrijf, net als tienduizenden andere zuivelboerderijen in Engeland, de deuren moeten sluiten als gevolg van dalende melkprijzen. Er was niet meer tegen de grote spelers op te boksen. Het was van groot belang dat er een nieuwe bron zou komen en daar begon de ketel te pruttelen.

De bedoeling is dat de monniken de brouwerij runnen zodat de verdiensten zo veel mogelijk terugvloeien naar hun vastgoed en levensonderhoud. Helemaal nieuw is brouwen in Sint Bernard Abbey overigens niet.. Zo’n 200 jaar geleden werd er in dit klooster ook bier gebrouwen.

Afgelopen maart werd er in de nieuwe brouwerij van het klooster voor het eerst gebrouwen. En na het toekennen van het keurmerk van de Internationale Trappist Verening is Mount St Bernard daarmee de twaalfde trappistenbrouwerij ter wereld. Trappistenbier wordt door verschillende kloosters in Europa en de Verenigde Staten gebrouwen. In België worden maar liefst zes trappistenbieren gebrouwen, twee in Nederland en één in Oostenrijk, Italië en de U.S. Om een bier Trappist te mogen noemen moet het bier aan een aantal regels voldoen voordat het dat felbegeerde keurmerk krijgt. Dit is in Engeland nu dus voor het eerst het geval.

Tynt Meadow

Het nieuwe trappistenbier heeft de naam Tynt Meadow gekregen. Vernoemd naar het veld in de buurt van Mount St Bernard Abbey, waar de monniken in 1835 gevestigd waren. Er is uiteraard Engelse hop, mout en gist gebruikt om dit bier te brouwen. Ook is er wat extra gist tijdens het bottelen toegevoegd om het gistproces opnieuw aan te wakkeren. Nagisting op fles dus!

Tynt Meadow is een Dubbel Trappist met 7,4% alcohol. Aroma’s van donkere chocolade, drop en donker fruit. Heerlijk volmondig, een stevige body en mooi in balans. In de smaak ontdek je ook weer die chocolade , maar ook pepertjes en vijgen. In de afdronk is het bier verrassend sprankelend. Het bier is vanaf 9 juli verkrijgbaar bij de brouwerij.

Meer weten over dit bier? In het nieuwe Bier! Magazine lees je er alles over!

[Afbeelding: Morning Advertiser]