Zet je zorgen maar opzij, de trend is alcoholvrij

1 september 2017 om 13:06

Afgelopen zomer heb ik mijn ogen uitgekeken. Ik wist natuurlijk wel dat er veel alcoholvrije bieren op de markt waren maar dat deze ook daadwerkelijk vol enthousiasme werden gedronken was voor mij nieuw. Op vakantie, tijdens festivals maar ook op stadsterrassen zag ik steeds vaker een glas, blik of flesje 0.0% bier op tafel staan. Het was me dus al snel duidelijk: de trend is alcoholvrij.

Door Frouke van Loo

Alcoholvrije dranken hebben de afgelopen maanden flink aan terrein gewonnen, zo ook de alcoholvrije bieren. Men lijkt deze dagen toch eerder voor bewustzijn en gezondheid te kiezen dan dat zij het zogenaamde imago belangrijk vinden. En eigenlijk is dat ook logisch, je wilt een lekkere koude klets bestellen maar je moet straks toch echt nog die auto in om weer veilig thuis te komen. Je hebt dan bijna geen andere keus dan voor een frisje te gaan of een taxi te bellen zou je denken, maar niets is minder waar! Alcoholvrij bier is hot! In Spanje bijvoorbeeld, is 10% van bierconsumptie alcoholvrij en naar verwachting zal dit in Nederland ook die kant op gaan. Voor mij aanleiding om eens wat dieper in de wereld van alcoholvrij bier te duiken.

Afgestoft en wel

Mede dankzij de welbekende Oudejaarsconference van Youp van ’t Hek, Buckler-gate inderdaad, heeft alcoholvrij bier de aflopen jaren een onwijs suf imago gekregen. Bier zonder alcohol, wat is dat nou joh?! Maltbier werd dus een beetje een ondergeschoven kindje. Om van dat imago af te komen is er de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het afstoffen van alcoholvrij bier. “We hebben het uit de suffe hoek moeten trekken”, aldus Peer Swinkels, directielid van Bavaria. Maar misschien nog wel het belangrijkste van alles: de smaak is verbeterd! Anno 2017 durven we zelfs te zeggen dat alcoholvrij bier steeds meer als gewoon bier gaat smaken. De zoete nasmaak van de vroegere alcoholvrije bieren heeft plaats gemaakt voor hoppigheid en meer moutige smaken.

Het ligt dus in de lijn der verwachting dat deze groei doorzet. Zo heeft AB Inbev aangekondigd dat in 2025 tenminste 20% van hun verkochte bier laag-alcoholisch (tot 3,5%) of non-alcoholisch moet zijn. Even voor het idee: dat is ruim 6 miljoen hectoliter bier!

Verkrijgbaar alcoholvrij bier

Om je een beeld te geven welke merken ook alcoholvrije bieren in hun assortiment hebben, heb ik een lijstje opgesteld met een aantal zeer gangbare alcoholvrije bieren. Geheel vrij ingedeeld, maar ik zal je uiteraard wel vertellen welke mijn favoriet is!

Grolsch 0.0%

Ik moet je heel eerlijk zeggen dat ik zelf sowieso al geen groot voorstander ben van Grolsch bier.. Ik kom al jaren op de Zwarte Cross en de zurige smaak van Grolsch komt me altijd al snel mijn neus uit. Dat kan met de snelheid van bierdrinkende op de cross ook bijna niet anders, maar dat even terzijde.. Ik was dus wat huiverig voor de alcoholvrije versie van dit bier. Maar.. Ik vond de alcoholvrije versie eigenlijk veel lekkerder dan het normale bier! Die zurige nasmaak lijkt stukken minder en ik proef vooral een lekker bittertje en wat citrustonen. Dat glas Grolsch kun je dus zonder twijfel prima eens laten staan voor een blikje 0.0!

Bavaria 0.0% 

De alcoholvrije variant van Bavaria ziet er uit als bier, ruikt als bier maar wanneer je proeft heb je eerder het idee dat hij is aangemaakt met “biersmaken” dan dat het drankje daadwerkelijk gebrouwen is. Niet dat dat een heel groot probleem is, alsnog drinkt de Bavaria 0.0 lekker weg. Oja, ook het alcoholvrije witbier van Bavaria moet je zeker eens proberen!

Wieckse Radler Rood Fruit 0.0%

Deze radler van Wieckse is een natuurlijke mix van alcoholvrij witbier, rood vruchtensap en citroenwater. De mix van ingrediënten zorgt voor de zachte smaak van witbier en de zoete smaak van rode vruchten. Denk bijvoorbeeld aan vlierbessen, kersen en frambozen. Je proeft ze allemaal terug. Dit is echt een lekker verfrissend biertje dat wegdrinkt als limonade ;).

Warsteiner alcoholvrij

Op zich is dit alcoholvrije bier er één waarvan de smaak het meest dichtbij de “normale” biersmaak komt. Het is een ietwat bitter bier maar daar blijft het dan ook bij, en dat is toch wel zonde! Toch kan ik je dit alcoholvrije bier ook aanraden eens te proeven want je verwacht niet dat een alcoholvrij bier zo kan smaken en ik moet zeggen, dat is verfrissend!

Amstel Radler Dubbel Citrus 0.0%

Citroen en limoen zijn vooral de smaken die in deze radler de boventoon voeren. Een echt biersmaak vind je hierin niet direct terug, maar toch is de nasmaak wat moutig. Een echt lekkere dorstlesser en als je een liefhebber van radler bent, is dit absoluut een fijne alcoholvrije keuze.

Heineken 0.0%

Voor mij is Heineken 0.0% toch echt de favoriet. Misschien een onwijs open deur, maar van de alcoholvrije bieren die ik geproefd heb dronk de Heineken toch echt het lekkerste weg. Mijn vader probeerde mij dit bier al tijden aan te smeren, maar koppig als ik was mocht hij hem altijd lekker voor zichzelf houden. Kort geleden brak dan toch het moment aan dat ik wel eventjes genoeg alcohol had gehad maar ik wel trek had in een lekker fris en licht biertje. Ik was op dat moment op een gezellig stadsfestival en zag Heineken 0.0% op het bord staan. Het perfecte moment om te proberen dus!

Op het eerste gezicht zag het bier er bij het inschenken er al direct prima uit. En de geur? Ook prima, ik rook meer hop en mout dan ik verwacht had. Het schuim vond ik eerlijk gezegd wel wat slapjes. En dan proeven maar… Ik werd blij verrast! Natuurlijk smaakt het anders dan een standaard groene rakker maar een zacht moutige smaak vulde mijn mond en ik heb het blikje zeer enthousiast opgedronken, eigenlijk net zoals ik bij een normaal biertje zou doen. De nasmaak deed me wat denken aan appel en ik bedacht me al snel dat ik dit toch best wel eens vaker zou kunnen bestellen.

Ga wat vaker voor alcoholvrij

Na het proeven van een aantal verschillende alcoholvrije bieren is ook mijn mening echt wat bijgesteld. De brouwerijen hebben echt hun best gedaan de bieren zo gangbaar mogelijk te maken en de smaak zo dicht mogelijk bij de bieren mét alcohol te houden. Ik kan dan ook niet anders zeggen dan; ga eens wat vaker voor alcoholvrij. Gewoon proberen, en is het niets voor jou? Dan is er altijd nog de mogelijkheid om toch die taxi te bellen om veilig thuis te komen!

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.