Toer de Geuze biedt bijzondere inkijk bij lambiekbrouwerijen

5 april 2015 om 11:35

Wil je echt de Belgische biercultuur proeven, dan is de Toer de Geuze een evenement dat je niet mag missen. Op zondag 3 mei houden negen lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen open huis. Dit tweejaarlijkse evenement is een ideale gelegenheid om kennis te maken met de spontaan gegiste, zure bieren van de Zennevallei en het Pajottenland.

Spontane gisting

Ten zuidwesten van Brussels liggen de Zennevallei en het Pajottenland. Deze streek staat wereldwijd bekend om zijn lambiekbieren en geuzes. Dit zijn bieren van spontane gisting. Dat wil zeggen dat er geen gist is toegevoegd, maar dat de natuur zijn werk heeft gedaan. De wilde gisten in de lucht hebben de wort ‘bevrucht’, waardoor bier met koolzuur en alcohol wordt ‘geboren’.

Houten vaten

Dit bier wordt vervolgens op houten vaten gelagerd. Soms een aantal maanden, soms wel jaren. Het resultaat is een bier dat lambiek heet. Een mix van verschillende lambieken heet geuze. Dit mixen van verschillende lambiekbieren wordt ook wel ‘steken’ genoemd.

Horal

Zondag 3 mei bieden de brouwerijen een unieke inkijk. Tijdens de laatste editie grepen meer dan tienduizend bezoekers deze kans. De organisatie van de Toer de Geuze is in handen van Horal, de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren.

Speciale Oude Geuze

Ter gelegenheid van de Toer de Geuze is een speciale oude geuze geassembleerd: de Oude Geuze Megablend 2015. Deze geuze is een mengeling van jonge en oude lambiek afkomstig van 3 Fonteinen, Boon, De Oude Cam, De Troch, Hanssens, Lindemans, Oud Beersel, Tilquin en Timmermans.

Deelnemende brouwerijen

Brouwerij Boon: Fonteinstraat 65, 1502 Lembeek
Brouwerij De Troch: Langestraat 20, 1741 Wambeek
Brouwerij 3 Fonteinen: Hoogstraat 2A, 1650 Beersel
Geuzestekerij Hanssens Artisanaal: Vroenenbosstraat 15/1, 1653 Dworp
Brouwerij Lindemans:  Lenniksebaan 1479, 1602 Vlezenbeek
Brouwerij Mort Subite: Lierput 1, 1730 Asse
Brouwerij Oud Beersel: Laarheidestraat 230, 1650 Beersel
Gueuzerie Tilquin: Chaussée Maïeur Habils 110, 1430 Bierk (Rebecq)
Brouwerij Timmermans: Kerkstraat 11, 1701 Itterbeek
Bezoekerscentrum De Lambiek, Gemeenveldstraat 1, 1652 Alsemberg (Beersel)