Waarom is tarwe zo gewild bij het brouwen van bier?

2 augustus 2017 om 10:57

Bier wordt al duizenden jaren gebrouwen. Daarbij wordt een verscheidenheid aan granen gebruikt. Gerst, tarwe, rogge, spelt, mais; als het maar enigszins uit een aar gegroeid is, is het door de mensheid gebruikt om er bier van te maken.

door Ivo Thijssen

Gerstemout is de gouden standaard geworden met tarwemout op een goede tweede plaats. En deze definitie is nergens zo grondig gedefinieerd als in het Duitse Reinheitsgebot, een wet, die stamt uit 1516, die bepaalt dat alleen gerstemout, water en hop gebruikt mogen maken om bier mee te brouwen. Tarwe was aanvankelijk een verboden graan, omdat het nodig was om brood mee te bakken, teneinde het volk te voeden.

Maximiliaan IV van Beieren

In 1548 had de Freiherr von Degenberg zich het recht weten toe te eigenen om als enige Weizenbier te mogen brouwen. Toen het geslacht Degenberg in 1602 uitstierf, kwam het privilege toe aan hertog Maximiliaan IV van Beieren. Hierdoor ontstond een tarwebiermonopolie van de staat Beieren. Het Hofbräuhaus ging aan brouwerijen het privilege verkopen en dat leverde een aardige duit op.

Tarwe

Waarom nu was het gebruik van tarwe in bier zo gewild? Tarwe biedt een subtiel zure, verfrissende smaak, met een zekere mate van romigheid door de bindkracht van gluten. Deze smaakcombinatie geeft een zekere weelde, zeker als de zachte, licht weeë smaakt van gist nog in suspensie aanwezig is. Het witbier liep even achteruit toen het blonde, heldere pils werd geïntroduceerd, maar door traditionele brouwculturen zoals België en Duitsland zijn ze altijd blijven bestaan.

Pierre Celis

In de jaren ’80, toen het bierlandschap was verworden tot een pilswoestijn, brouwde Belg Pierre Celis zich in de internationale kijker door het oude Hoegaardse witbier uit de dood te verwekken. Het wit, verbasterd van ‘weit’ (tarwe) leste de zomerse dorst van velen en begon de herappriciatie voor ‘speciale bieren’ in Nederland. Koning tarwe vocht terug tegen Keizer pils. Veertig jaar na dato plukken wij de vruchten van dit pionierswerk.

Hippe tarwebieren

Het huidige hippe tarwebier legt zich toe op de zuren: Lambiek en Berliner Weisse zijn historische zure bieren die lang vóór het Reinheitsgebot al werden gebrouwen, waarvoor nu een nieuwe generatie warmloopt. Friszure, laag alcoholische ambachtelijke bieren met diepgang. Vier de omverwerping van het weizenmonopolie en hef het glas op de, in 2011 overleden Pierre Celis.

‘Zonder citroentje, als ik dat erin had gewild had ik het er wel in gebrouwen’ — Pierre Celis