Symbiose: het beste van bier, wijn en champagne

28 augustus 2017 om 17:05

Het beste van bier, wijn én champagne in één fles. Met deze claim zetten Steve Gammage van Bronckhorster Brewing Company en Oliver Meckler van De Koperen Ster een nieuw bier in de markt. Symbiose is een bier gebrouwen met Pinot Noir-druiven in brouwketel.

“Voor zover we hebben kunnen nagaan is het brouwen met druiven in de brouwketel niet eerder gedaan in Nederland”, zegt Oliver Meckler. Samen met Steve Gammage heeft hij vorig jaar zomer Pinot Noir-druiven geplukt in Duitsland.

Symbiose

De basis van Symbiose is een blond bier zonder uitgesproken hopbitterheid. “Dit bier hebben we samengevoegd met de druiven in de ketel. Dit is niet zonder risico’s. Wij hebben er goed over nagedacht en alle risico’s geminimaliseerd. Maar ja, het blijft een natuurlijk proces. Gelukkig is alles naar wens gegaan.”

Triple-vergisting

Na een reguliere biervergisting, heeft wijnvergisting plaatsgevonden. De derde vergisting was er een met champagnegist. “We wilden graag een complex aroma en een feestelijke sparkling. Dat is gelukt. We testen de kwaliteit en de ontwikkelingen nauwgezet. In het begin is het nog spannend, maar het bier heeft zich zo geweldig ontwikkeld. Het voldoet aan al onze verwachtingen”, straalt Oliver, terwijl Steve nog een slokje neemt uit het proefglas.

Pupitres

De flessen liggen nu in zogenaamde pupitres, rekken die we kennen uit de champagnewereld. “De flessen zit nu met hun hals in een soort rek. Dagelijks draaien we alle flessen op een speciale manier. De Fransen noemen dit remuage. Door het draaien komt de gist in de hals van de fles. Die gaan we straks bevriezen. Dan openen we de fles en knalt de gistprop door de druk uit de fles. Dan vullen we de fles af en wordt de fles voorzien een een mooie kurk met een muselet.”

Prijzen

Liefhebbers van bijzondere bieren kunnen een flessen bestellen. Voordat je een kratje bestelt, is het goed even de prijs tot je te nemen. De bedraagt € 35 voor een 75 cl-fles van de Biere Pinot Brut, het bier gebrouwen met de wijndruiven. Er is ook een Biere Blonde Brut. Deze fles kost € 30 en is wel gebrouwen met de Triple-vergisting, maar zonder de Pinot Noir-druiven. Beide bieren hebben 10,5% en hebben een complexe smaak, waarin je duidelijk bier, wijn en champagne herkent.

De 75 cl flessen zijn verpakt in een luxe doos. Je kunt ook beide bieren tegelijk bestellen. Die worden geleverd in een cadeauverpakking met twee Symbiose-glazen. Deze box kost € 65.

Productieproces van 15 maanden

Dit zijn pittig geprijsde flessen! “Dat ligt er aan hoe je er naar kijkt. Voor € 35 heb je echt iets bijzonders. Dit bier heeft straks een productieproces van 15 maanden achter de rug. Het is een zeer arbeidsintensief werk om een dergelijk bier te maken. Kijk alleen al naar het laatste deel, de Methode Traditionelle met remuage. De laatste weken hebben we alle flessen dagelijks in handen om te draaien. Het is niet te vergelijken met een regulier bier. En dat proef je!”

Reserveren

De flessen zijn zowel te bestellen bij de Koperen Ster als bij Bronckhorster Brewing Company, de brouwerij van Steve Gammage. Op 26 november kunnen de flessen worden opgehaald bij de Achterhoekse brouwerij. “Daar maken we een feestje van. We hebben live muziek, hapjes en drankjes. Het eerste biertje is van het huis”, aldus Gammage.

Heb je interesse in de Biere Pinot Brut, de Biere Blonde Brut of het duo-pakket met twee glazen? Stuur dan een mail naar ikwilsymbiose@gmail.com als je wilt bestellen bij Bronckhorster Brewing Company. Wil je bij de Koperen Ster bestellen, mail dan naar ikwilsymbiose@dekoperenster.nl. Ook bij de brouwerij in Enschede is op zondag 26 november een feestelijke ophaaldag. Van dit speciale bier is slechts een beperkt aantal flessen beschikbaar. Op=op.