Stone Go To IPA, vloeibare fruitmand voor bij de barbecue

22 juni 2017 om 14:49

Op de redactie van Bierista kwam onlangs een pakketje binnen met blikjes bier. En niet zo maar blikjes, maar blikjes van Stone Brewery. En alleen die aanblik is al voldoende om de speekselklieren te stimuleren.

door Alain Schepers

Stone is een Amerikaanse bierbrouwerij. Het was een van de allereerste craft beer brouwerijen ter wereld. Nog steeds hebben ze daar lak aan alles. Ze doen het helemaal op hun eigen manier. En als je dat niet bevalt, dan drink je maar een ander bier. Niet voor niets heet hun bekendste bier Arrogant Bastard.

Stone is niet arrogant; wel eigengereid en eigenwijs. En daar hebben ze het ver mee geschopt. Stone behoort tot de tien grootste craft beer brouwerijen in de VS. En dan hebben we het ergens over …

Stone in Berlijn

Nog niet zo lang geleden werd in Berlijn een brouwerij geopend. Vanaf dat moment kon ook Europa worden bediend. Vanuit de VS wilde Stone de Europese bierdrinker niet leveren. De reis die het bier overzee moest afleggen was te lang. Wie weet wat er onderweg met hun bier kon gebeuren. En alleen Stone Stone bier in topconditie mag worden verkocht. Geen concessies!

Vanuit de brouwerij in Berlijn verovert Stone Europa met bier in blik. In blik, want dat is de toekomst. Afvullen in flesje doen ze niet. Blik zorgt ervoor dat het bier niet aan licht wordt blootgesteld. Zo blijft het bier langer in topconditie. Juist bij hoppige bieren is versheid een must.

Negen hopsoorten

Enkele blikjes Stone Go To IPA bereikten de redactie van Bierista. Inmiddels begrijp je het enthousiasme over deze zending. Het zwarte blikje met de gargoyle, het logo van Stone en in het geel de naam van het bier ‘Go To IPA’. Deze gargoyle bewaakt het goede en beschermt tegen grote commerciële invloeden en massa-productie.

Deze Go To IPA heeft ‘slechts’ 4,7% alcohol en is gebrouwen met een ongekend groot aantal hopsoorten: Magnum, Cascade, Chinook, Sterling, Chrystal, Mosaic, Amarillo, Citra, Hallertauer Mittelfruh. Dat belooft dus wat.

Vloeibare fruitmand

Bij het inschenken valt de goudgele kleur op. Maar ook de schuimkraag. Die is fors en wit. Tijd voor de neus. De aroma’s zijn ongelofelijk, ‘mindblowing’ volgens Stone zelf. Wat een fruitig feest is dit. Ik ruik veel citrusfruit: citroen, limoen, sinaasappel. Daarnaast zoete fruitsoorten als abrikoos en vooral ook veel perzik.

Droge afdronk

Van al die frisse en fruitige aroma’s krijg je dorst. Je wilt dit bier proeven. De eerste slok is onmiddellijk raak. Ook hier is het woord ‘mindblowing’ best op zijn plaats. Die fruitigheid, de bitterheid en de droge afdronk zijn geweldig. Zo kan bier dus ook smaken. Hier aarzel je niet om nog een slok of nog een blikje te nemen. Dit bier zit zo vol kracht en smaak en is tegelijkertijd zo licht. Dit is een drank geschikt voor vele momenten.

Bij de barbecue

Stone Go To IPA is uitstekend om stand alone te drinken. In combinatie met eten wordt het nog meer een feest. Deze India Pale Ale kun je uitstekend combineren met chips en salsa, cheddar, een wrap met een likje pindasaus of gegrilde zalm. Stone Go To IPA is ook een geweldig bier voor tijdens de barbecue.