Carlo de Leeuw aan de bierbabbel met Sofie Vanrafelghem

11 juli 2017 om 05:39

Sofie Vanrafelghem: gepassioneerd biersommelier, zytholoog, journaliste, docente en hobbybrouwer….Reden genoeg voor een bierbabbel zeker vanwege haar gedreven statement ‘het verkleinen van de kloof tussen bier en vrouwen’ of haar missie ‘ik rust niet voor elke vrouw bier lust’.

door Carlo de Leeuw

Vanwege mijn interesse in deze dame heb ik mij verdiept in haar geschiedenis. Zij is enige tijd als enige vrouwelijk biersommelier ter wereld bezig geweest om vrouwen te interesseren voor de grote diversiteit aan bier. Door het lezen van artikelen en columns in diverse kranten, magazines en internet ben ik tot de conclusie gekomen dat zij hierin al ver gevorderd is.

De Gouden Vis

Door haar overvolle agenda heb ik toch een afspraak kunnen regelen op een door Sofie gekozen locatie, namelijk het legendarisch biercafé ‘de Gouden Vis’ in Mechelen. Uiteraard onder het genot van de plaatselijke trots Gouden Carolus ‘Classic’ en ‘Hopsinjoor’.

Witte wijn wijf

Wat ik al had verwacht; ik zit tegenover een vrouwelijk bierkenner die rap van de tongriem is gesneden. Het gesprek gaat alle kanten op, met als rode draad bier. Haar passie voor bier werd gewekt in haar studententijd. Daar werd zij door de zogeheten ‘biermicrobe’ gebeten in de vorm van de beste trappist ter wereld Westmalle Tripel. Sofie was verlost van haar zogeheten ‘www’ witte wijn wijf, wederom weer prachtig door haar verwoord.

Sofie’s World

Haar eigen ‘Sofies World’ met haar vijf redactieleden timmert al een aantal jaren aan de ‘bierketels’ met interessante artikelen en lezingen over het Belgisch werelderfgoed en gastronomie. Met als speerpunt ‘het Belgische bier wereldwijd promoten’. Inderdaad wereldwijd, Sofie geeft namelijk les aan horecapersoneel in Dubai, New York en andere wereldsteden; hoe men bier moet presenteren en combineren met gerechten het zogeheten ‘foodpairing’. Verder komt zij ook regelmatig in diverse televisieprogramma’s, zoals ‘Tournée Générale’ met Jean Blaute en Ray Cokes en het programma van Gils & Gasten, waarin zij de discussie aangaat met een wijnsommelier.

Sinds 2016 is er volgens Sofie een duidelijke kentering zichtbaar in de vrouwelijke bierinteresse. Het zijn niet alleen meer de fruitbieren,maar wel degelijk worden er ook streekbieren, trappisten, en andere smaakvolle varianten door vrouwen gedegusteerd. Hierbij een willekeurige greep van de gevarieerde activiteiten van Sofie;
Uitgeroepen tot ‘Beste culinaire Ambassadeur’ van Vlaanderen door Toerisme Vlaanderen een hoogtepunt uit haar carrière.

Biermagazine Arnold

‘Apero global’ is een initiatief van Sofies World. Bij deze actie wordt op 8 maart tijdens de internationale vrouwendag een toost uitgebracht met andere bierliefhebbende vrouwen van over de hele wereld. Doel hiervan is om bier en vrouwen dichter bij elkaar te brengen. ‘Arnold’ is haar eerste Belgisch onafhankelijk biermagazine. Ik heb de eer een exemplaar te mogen ontvangen, een uitermate gevarieerd magazine met interviews (Jean Blaute, Stephanie Coorevits), Sofie’s Cellar met zes verborgen parels uit haar kelder, een hopsoort in de spotlights, foodpairing en nog veel meer. Persoonlijk vind ik het ook slim om dit magazine in een exemplaar tweetalig uit te brengen, zowel Vlaams en Franstalig.

Evenement

‘Just Beer’ is haar eerste bierevent, aanstaande november in Kortrijk. Zet dat alvast maar in de agenda. Als ik hoor wat er allemaal te zien en te proeven is een bezoek zeker de moeite waard! Verder zijn er ook een aantal boeken uit haar pen gevloeid, namelijk “200 café’s in Vlaanderen”, “Bier vrouwen weten waarom” en “Op café in Vlaanderen”.

Culinaire uitspatting

Tenslotte vraag ik haar om de meest ‘culinaire uitspatting’. Dat zijn oesters gecombineerd met een oude Geuze van Boon. Dit bier ‘veegt de ziltigheid van de oesters weg’. Ook de Rochefort schimmelkaas in combinatie met Liefmans Goudenband is één van Sofie’s favorieten.